زنان در مسیر رهایی (دی ۹۷)

اسد طاهری

‌‍

زنان کارگر قالیباف و مشکلات بیمه

بافت فرش دستباف به طور عمده به عهده زنان کارگر است. بنا به آمار سازمان تامین اجتماعی، از ۴۰۰ هزار کارگر قالیباف که تا سال ۱۳۹۴ تحت پوشش بیمه این سازمان بودند، ۷۰درصد زن بودند.

این کارگران برای هشت ساعت بافت مستمر روزانه، در ماه بین ۵۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان دستمزد دریافت می کنند. آنها دچار انواع بیماریها از قبیل کمر درد، مشکلات تنفسی و بینایی می شوند.

به منظور حمایت از قالیبافان در برابر حوادث ناشی از کار، از کار افتادگی و بازنشستگی، دولت از سال ۱۳۸۸ گزینه بیمه قالیبافان را معرفی کرد که بنا به آن قالیبافان می توانستند با پرداخت نزدیک به ۷۰ هزار تومان در ماه به سازمان تامین اجتماعی، خود را بیمه کنند.

اما بخش قابل توجهی از بافندگان تحت پوشش بیمه قرار نگرفتند (بیش از یک میلیون نفر) و عده ای هم از پوشش بیمه با این بهانه که بافنده واقعی نیستند، حذف شدند.

همچنین از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷، ۱۵۰ هزار قالیباف دیگر که از سال ۱۳۸۸ حق بیمه را پرداخت کرده بودند، از بیمه اخراج شدند. سازمان تامین اجتماعی مدعی شده که برخی از افرادی که بیمه بافندگی شده اند، قالیباف نبوده ‌‌اند و از این بیمه استفاده کرده اند. اما واقعیت آن است که دولت بودجه لازم برای پوشش کارگران قالیباف را از سال ۱۳۹۴ کم کرده و با توجه به کم بودن بودجه، سازمان تامین اجتماعی شروع به حذف پوشش کارگران کرده است.

 

مخالفت مجلس جمهوری اسلامی با ممنوعیت ازدواج کودکان

کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی طرح کودک همسری که در آن ازدواج دختران زیر ۱۳ سال ممنوع شده است را رد کرد.

سخنگوی کمیسیون حقوقی مجلس در دفاع از این تصمیم گفت: "از نظر نمایندگان در کمیسیون حقوقی، دختر ۱۵ ساله کودک محسوب نمی شود و برحسب سنجش توانایی و ویژگیها قابلیت ازدواج را دارد."

حسن نوروزی افزود: "پزشکان و روانشناسان در بررسیهایی که انجام دادند به این نتیجه رسیدند که دختر ۱۴ یا ۱۵ساله توان اداره زندگی ندارد، ولی در مقابل براساس شرع اسلام، مرکز فقهی قم، نظر کارشناسان ایرانی و لبنانی و رویکرد مطرح شده از سوی برخی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و ارسال نظر مراجع این نظر استنتاج شد که دختر حد بلوغش از ۹ سال شروع می شود."

او درباره ازدواج دختران در سن ۱۰سالگی در کشور نیز گفت: "مادربزرگ خود من در ۹سالگی ازدواج کرد و مشکلی هم نداشت."

 

انتقال جنسی ایدز بین زنان کشور ۱۰ برابر شده است

رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران می گوید طی دو سال اخیر تعداد زنان مبتلا از طریق روابط جنسی ۱۰ برابر شده است.

مینو محرز گفت: "اکثر مبتلایان به ویروس ایدز در کشور ۲۵ تا ۴۰ ساله هستند و به علت ضعف اطلاع رسانی و نبود آموزش در مورد انتقال ایدز از طریق رفتارهای پرخطر جنسی، جوانان در معرض ابتلا به این بیماری هستند."

وی هشدار داد: "به دلیل تماس جنسی ایدز در جوانان به ویژه زنان رو به افزایش است. باید سطح آگاهی جامعه را افزایش داد زیرا بیماران جدید اغلب تحصیلکرده هستند و از سطح اجتماعی خوبی برخوردارند."

محرز یادآور شد: "آموزش و پرورش درباره مسایل جنسی صحبت نمی کند زیرا معتقد است دانش آموزان بی بند و بار می شوند و این مشکلی است که ما با آن مواجه هستیم. در حالی که انکار و سکوت دو استراتژی بسیار اشتباه در سیاست گذاریهاست، نمی توان وجود برخی رفتارهای پرخطر را انکار کرد در نتیجه باید آموزش داد تا این مسایل کمتر از گذشته شوند."

 

محکومیت فعال حقوق زنان مصری به دلیل اعتراض به آزار جنسی

یک دادگاه تجدید نظر در مصر "امل فتحی"، فعال حقوق زنان، را به دو سال زندان محکوم کرد. خانم فتحی از مقامهای این کشور به دلیل ناکامی در مبارزه علیه آزار و اذیت جنسی انتقاد کرده بود.

او در ماه مه سال جاری پس از انتشار ویدیویی که در آن از تجربیاتش سخن گفته بود، متهم به "انتشار اخبار جعلی و آسیب رساندن به امنیت ملی" شد و دو روز پس از انتشار این ویدیوی دوازده دقیقه ای در فیسبوک، بازداشت گردید.

خانم فتحی در این ویدیو درباره این که چگونه در یک روز دو بار مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته، توضیح داده است. او همچنین دولت را به دلیل ناکامی در محافظت از خود محکوم کرده و از بدتر شدن وضعیت حقوق بشر، شرایط اجتماعی-اقتصادی و خدمات عمومی انتقاد کرده است.

خانم فتحی که ۳۴ سال دارد، در ماه سپتامبر از سوی یک دادگاه بدوی به دو سال زندان محکوم شد، اما این حکم به دلیل فرجام خواهی به تعلیق درآمد. خانم فتحی برای به تعلیق درآوردن این حکم باید ۱۱۲۰ دلار هزینه رهایی به قید ضمانت و ۵۶۰ دلار جریمه می پرداخت

 

برای نخستین بار یک زن نماینده دائم افغانستان در سازمان ملل شد

"عادله راز"، معاون وزارت خارجه افغانستان در امور همکاریهای اقتصادی، به سمت نمایندگی دائم این کشور در سازمان ملل متحد انتخاب شد.

عادله راز در دولت پیشین سمت معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان را بر عهده داشت و در سال ۱۳۹۵ به معاونت وزارت خارجه در امور همکاریهای اقتصادی رسید.

کابل همچنین یک ماه قبل خانم "رویا رحمانی" را به عنوان سفیر افغانستان در ایالات متحده منصوب کرده بود.

 

زنجیره انسانی زنان هندی علیه بنیادگرایی

صف ۶۲۰ کیلومتر زنان هندی در لباسهای رنگارنگ، یکی از بزرگ ترین زنجیره های انسانی ای بود که تاکنون در جهان تشکیل شده است. این اتحاد زنانه ۱۵ دقیقه به طول انجامید و اعضای آن متعهد شدند تا برای "برابری حقوق زنان" و "مبارزه برای سکولاریسم" تلاش کنند. گفته شده است که سه تا پنج میلیون زن در این اقدام مشترک شرکت کردند.

در پی این نمایش بزرگ اعتراضی، دو زن هندی در دهه ۴۰ سالگی شان تاریخ هند را برای همیشه دستخوش تغییر کردند. این دو زن پس از ماه ها اعتراض علیه اینکه چرا زنان نباید به معبد "آیاپا"، یکی از پرطرفدارترین معبدهای هندوییسم در منطقه "ساباریامالا" بروند، دادگاه عالی هند را واداشتند تا این قانون را به طور رسمی لغو کند و مجوز ورود زنان به این معبد را بگیرند.

در حالی که بسیاری از معابد هندوستان به زنان اجازه می دهند تا زمانی که قاعدگی نداشته باشند وارد معبد شوند، اما درهای معبد سابریامالا همواره در طول تاریخ روی زنانی که بین ۱۰ تا ۵۰ سالگی هستند، بسته بوده است.

طی ماههای اخیر بین سنت گرایان هندویی و زنانی که حامی حکم دیوان عالی برای رفع ممنوعیت ورود زنان به معابد مقدس هستند، درگیریهای متعددی روی داد. با این حال دادگاه عالی هند با تلاش هزاران زن فعال در عرصه حقوق زنان، سرانجام رای داد که چون این ممنوعیت باعث می شود زنان از حق عبادت محروم شوند، تمام زنان اجازه دارند به معابد مقدس بروند.

دولت کمونیست منطقه "کرالا" از حرکت اعتراضی زنان که "دیوار زنان" نام دارد حمایت کرده است. به همین دلیل دانش آموزان این استان برای شرکت در این تجمع اجازه یافتند تا نصف روز در کلاسهای درس مدرسه شرکت نکنند. امتحانات امروز دانشگاههای منطقه نیز به همین دلیل به تاریخ دیگری موکول شد.

این در حالی است که شمار زیادی از گروههای افراطی هندو از جمله حزب ملی گرای "بهاراتیا جاناتا" که حزب نخست وزیر، "نارندرا مودی" است، با لغو قانون منع ورود تمام زنان به معبد مخالفند.

 

عربستان قانون مبارزه با کودک همسری را تصویب کرد

مجلس شورای عربستان ضوابط جدید ثبت ازدواج را به تصویب رساند و ازدواج دختران و پسران زیر ۱۵ سال را به طور کلی ممنوع و زیر ۱۸ سال را منوط به کسب اجازه از دادگاه کرد.

رییس مجلس شورای عربستان در بیانیه ای مطبوعاتی که رسانه های عربستانی آن را منتشر کردند، تاکید کرد در سایه گسترش پدیده ازدواج زودهنگام دختران (کودک همسری) و درخواستهای صورت گرفته برای منع گسترش این پدیده مقرر شد ازدواج افراد زیر ۱۵ سال به طور کلی ممنوع و مساله ازدواج افراد زیر ۱۸ سال چه پسر و چه دختر به شکل موردی در دادگاه مطرح و با حکم دادگاه این امر انجام شود.

مدیر کمیته حقوق بشر در مجلس سعودی نیز تاکید کرد که هدف از تصویب این قانون جدید حمایت از خانواده ها در این کشور و تلاش برای کاستن از آمار بالای طلاق است.

 

سومین راهپیمایی سراسری زنان جهان برای حقوق برابر

زنان در ایالات متحده و سایر کشورهای جهان در دومین سالگرد نخستین راهپیمایی سراسری خود، راهی خیابانها شدند.

اکثر شهرهای بزرگ ایالات متحده از جمله نیویورک، و واشنگتن و نیز شهرهای اروپایی نظیر لندن، برلین و رم شاهد حضور زنان بود.

راهپیمایی سراسری زنان نخستین بار در ژانویه سال ۲۰۱۷ و یک روز پس از انجام مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا برپا شد. امسال دو گروه Women’s March و March On برنامه ریزی راهپیمایی زنان در شهرهای مختلف آمریکا را برعهده داشتند.

برگزارکنندگان این رویداد سراسری در ایالات متحده اهداف عمده راهپیمایی امسال را ایجاد فشار سیاسی به منظور افزایش حداقل دستمزد، امکان دسترسی به بهداشت و مسایل مربوط به باروری و نیز ترغیب زنان به شرکت در انتخابات عنوان کردند. فعالان علاوه بر اینها دفاع از حقوق مهاجران و همچنین حفظ محیط زیست را از جمله اهداف خود در برگزاری این راهپیمایی عنوان کردند.

در برخی شهرها نظیر نیویورک و واشنگتن بیش از یک راهپیمایی در جریان بود، چرا که رهبران برخی از راهپیماییها به داشتن عقاید یهود ستیزانه متهم شده بودند؛اتهامی که این زنان سعی داشتند در مصاحبه های اخیر خود آن را نفی کنند.

از سوی دیگر، راهپیمایی دیگری روز جمعه از سوی زنان محافظه کار آمریکا و مخالفان سقط جنین در واشنگتن برگزار شد که مایک پنس، معاون رییس جمهوری آمریکا، نیز در آن شرکت داشت.

زنان محافظه کار آمریکا که حامی سیاستهای ترامپ و مخالف سقط جنین هستند از راهپیمایی سراسری زنان انتقاد کردند.

 

 (منابع: رادیو زمانه، بی بی سی، ایسنا، صدای آمریکا، روزنامه ایران، رادیو فردا، ایرنا، یورونیوز)

منبع: نبردخلق شماره ۴۰۷، یکشنبه اول بهمن ۱۳۹۷ - ۲۱ ژانویه ۲۰۱۹

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول