دانشگاه در ماهی که گذشت (تیر ۹۸)

کامران عالمی نژاد

 

جنبشی با قامتی استوار و قدمتی ۲۰ سال

روز جمعه ۱۸ تیر ۱۳۷۸ تعدادی از دانشجویان کوی دانشگاه در اعتراض به سیاستهای ضد مردمی و سرکوبگرانه رژیم ولایت فقیه و در جهت احقاق خواستهای بر حق و اولیه خود، دست به تظاهراتی مسالمت آمیز زدند. از آنجا که رژیم جمهوری اسلامی بمانند دیگر رژیمهای تمامیت خواه و استبدادی تحمل هیچ اعتراض و انتقادی را ندارد، به سودای در نُطفه خفه کردن این اعتراض با گسیل نیروهای سرکوبگر لباس شخصی و انتظامی دست به سرکوبی خشن و بی رحمانه در کوی دانشگاه زد، چند صد تن زخمی، هزارها دانشجو دستگیر و چندین تن به شهادت رسیدند.

این جنایت رژیم اما باعث نشد که دانشجویان از خواسته ها و مطالباتی که داشتند دست بکشند، بلکه برعکس، اعتراضات همانند جرقه ای در انبار باروت به انفجاری با شعله های فروزان و سرکش بدل گشت که در مدتی کمتر از یک هفته به بیش از ۱۷ شهر کشور از جمله تهران و تبریز فرا رویید و براستی رژیم را در برابر قیامی گسترده قرار داد.

اعتراضات به پیشتازی دانشجویان به خون کشیده شد، فقط در دو روز اول چهار نفر به شهادت رسیدند، حرکت اعتراضی که از دانشگاه آغاز شده بود، اینک به میان توده مردم راه گشوده بود و همه اقشار جامعه را پُرشور درگیر می کرد.

شعارهای محتاطانه، به سرعت رنگ باخته و جای آن را شعارهایی با مضمون سرنگونی که لبه تیز آن متوجه سردمداران و در راس آن ولی فقیه نظام بود، گرفت:

"سیدعلی حیا کن، مملکت را رها کن"

"می کشم می کشم، آنکه برادرم کشت"

"زندانی سیاسی آزاد باید گردد"

"مرگ بر استبداد، زندهباد آزادی"

"مرگ بر خامنه ای"

"جمهوری اسلامی نمی خواهیم، نمی خواهیم"

‏حسن روحانی دبیر شورای امنیت ملی، روز ۲۳ تیر ۷۸ در یک سخنرانی در دانشگاه تهران و در جمع هواداران رهبری جمهوری اسلامی معترضان را "آشوبگر" خواند و گفت: "دستور قاطع و انقلابی داده شد، که هرگونه حرکت این عناصر فرصتطلب هر کجا که باشد، با شدت و قاطعیت سرکوب خواهد شد."

محمد خاتمی، رییس جمهور وقت، در ۵ مرداد در باره اعتراضات ۱۸ تیر گفت: "آنچه پیش آمد لطمه بود به امنیت ملی، تلاشی بود برای برهم زدن آرامش مردم و تخریب اموال عمومی و خصوصی و بالاتر، اهانت به نظام و مقام معظم رهبری. آنچه پیش آمد تلاش بود برای ابراز کینه توزی علیه نظام، یک حرکت کور، یک بلوا، یک شورش."

چند روز بعدتر علی خامنه ای در نماز جمعه ۸ مرداد گفت: "همه بدانند که مواضع روسای کشور به خصوص رییسجمهور محترم [محمد خاتمی] در این قضایا، صددرصد مورد تایید و حمایت من بود. من به طور قاطع از شخص رییسجمهور حمایت میکنم."

گرچه رژیم جمهوری اسلامی توانست توسط اراذل و اوباش لباس شخصی و نیروهای سرکوبگر، جنبش را کنترل و مانع از سقوط ولایت فقیه شود، لیکن در این راه از هیچ رذالتی برای ارعاب معترضان پرهیز نکرد. هجوم گارد ضدشورش به خوابگاه دانشجویان، پرتاب دانشجویان از طبقات فوقانی خوابگاه، ربودن دانشجویان زخمی از بیمارستانها و بازداشتهای فله ای را می توان در کنار دیگر جنایات این رژیم در کارنامه نحس حکومت نگاشت.

قیام تیر ۷۸ سرکوب شد، اما توانست نقطه عطفی را برای جنبش توده ای مردم جان به لب رسیده و زیر ستم، اعم از دانشجویان، کارگران و مزدبگیران نشانه گذاری کند: "قدرت واقعی در دست توده هاست، هیچ رژیم دیکتاتوری قادر به جلوگیری از جاری شدن سیل خروشان معترضان نیست."

دیگر آنکه، دانشجویان به درستی به این واقعیت رسیدند که لازمه رهایی و استقلال واقعی، عبور از همه جناحهای حکومتی است، چرا که اینان مقصودی جز استمرار حکومت دینی و ولایت فقیه ندارند. بر همین مبنا است شعار "اصلاح طلب، اصول گرا، دیگه تموم ماجرا".

بی شک اعتراضی گسترده تر از تیر ۷۸ در راه است، تفاوت این اعتراض اما، ۲۰ سال تجربه جنبش دانشجویی است.

 

تجمع دانشجویان دکتری پیام نور در اعتراض به شهریه (تصویر1)

جمعی از دانشجویان دکتری دانشگاه پیام نور صبح روز شنبه ۱ تیر مقابل سازمان مرکزی این دانشگاه تجمع کرده و نسبت به افزایش غیرقانونی شهریه اعتراض کردند.

یکی از این دانشجویان گفت: "طبق اساسنامه، در مقطع دکتری تا سه ترم بعد از تایید پروپوزال نباید شهریه ای پرداخت شود، ولی متاسفانه دانشگاه پیام نور از ترم هفت، شهریه ثابت به اضافه متغیر را اجرا کرده و تا زمانی که بخواهیم از رساله خود دفاع کنیم باید حداقل ۱۵ میلیون تومان را یکجا تسویه کنیم."

در همین حال معاون اداری مالی و عمرانی دانشگاه پیام نور افزایش شهریه را تکذیب کرد و با این حال گفت برای تمام دانشجویان سال گذشته اعمال شهریه ۱۰درصد افزایش داشته است."

حسن علیزاده بدون توجه به اعتراض دانشجویان گفت: "دانشجوی دکتری می تواند ۳ ترم این انتخاب واحد را انجام دهد و هر ترم شهریه ثابت و شهریه متغیر پرداخت کند، یک راه دیگر این است که دانشجو ابتدا ۲۴ واحد را اخذ کند و هر ترم، مادامی که دانشجو است، باید شهریه ثابت ترمهای خود را پرداخت کند."

 

دانشجویان دانشگاه فنی اسفراین در اعتراض به کیفیت غذا تجمع کردند (تصویر2)

شمار زیادی از دانشجویان دانشگاه فنی اسفراین، سینیهای غذای خود را از مکان سلف تا ساختمان ریاست دانشگاه چیدند تا به این نحو اعتراضات صنفی شان را به گوش مسوولان برسانند.

سید اباذر چاشیان، عضو شورای صنفی این دانشگاه، در باره این حرکت اعتراضی گفت: "اعتراض دانشجویان به کیفیت و کمیت غذایی است که توزیع می شود. مسوولان امور دانشجویی باید به این امر توجه کنند."

دانشجویان در تجمع خود که روز شنبه ۱ تیر برگزار شد، شعار می دادند: "رییس بی لیاقت، نمی خواهیم، نمی خواهیم"، "دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد".

 

۵ هزار دانشجوی غیرخوابگاهی ساکن سنندج نیازمند اتوبوس خط واحد هستند (تصویر3)

معاون دانشجویی دانشگاه کردستان در دیدار شورای شهر سنندج با شورای دانشگاه کردستان اظهار کرد: "این دانشگاه بیش از ۱۰ هزار و ۶۰۰ دانشجو دارد که حدود پنج هزار نفر از خوابگاه های دانشگاه استفاده می کنند و ۵ هزار و ۶۰۰ نفر نیز ساکن سنندج هستند که به اتوبوس خط واحد نیاز دارند."

عثمان عزیزی گفت: "دانشجویانی که در داخل شهر سنندج زندگی می کنند و جمعیت بالایی نیز دارند، در روزهای هفته که به دانشگاه رفت و آمد می کنند، از سرویس و امکانات حمل و نقلی که مخصوص دانشجویان باشد بهره مند نیستند و ضروری است تا به این نیاز دانشجویان رسیدگی شود."

وی در ادامه گفت: "در دانشگاه های بزرگ کشور مانند، تبریز، یزد، اصفهان و شیراز ایستگاه خط اتوبوس واحد در ورودی دانشگاه مستقر شده تا دانشجویان را به داخل شهر و برعکس جابجا کند، اما در دانشگاه کردستان با این میزان جمعیت چنین امکانی وجود ندارد."

 

دانشجویان و اساتید دانشگاه اصفهان خواستار اخراج موسسه مدرک فروش از دانشگاه شدند (تصویر4)

شماری از دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان روز دوشنبه ٣ تیر در اعتراض به "حضور پژوهشگاه شاخص پژوه در زمین دانشگاه اصفهان و فروش مدرک تحصیلی" اقدام به راهپیمایی کردند.

راهپیمایان، پلاکاردهایی حاوی مضامینی مانند "نه به مدرک فروشی" در دست داشتند.

یکی از معترضان گفت: "مجوز فعالیت "پژوهشگاه شاخص پژوه" توسط وزارت علوم در سال ۹۵ باطل شد و نباید فعالیت داشته باشد، اما همچنان در ساختمانی حضور دارد و آن را تخلیه نمی کند."

روی پلاکاردهایی که دانشجویان و اساتید در دست داشتند، از جمله نوشته شده بود: "دانشگاه جای فاسدان علمی نیست"، ""فاسدان علمی از دانشگاه اخراج باید گردند"، "مدرک فروشی نه".

تظاهر کنندگان تاکید کردند زمین دانشگاه که در تصرف مرکز فساد شاخص پژوه است، باید به دانشگاه بازگردانده شود و این فاسدان علمی باید مجازات گردند و خسارتی که در این ۸ سال به دانشگاه زدند، از طرف آنها جبران گردد.

"پژوهشگاه شاخص پژوه"، یک موسسه خصوصی است که از اردیبهشت سال ۹۲ در دانشگاه دولتی اصفهان مستقر شده است.

 

درخواست دانشگاهیان از ریيس قوه قضاییه برای آزادی فعالان محیط زیست (تصویر5)

بیش از ۱۰۰ تن از دانشگاهیان و پژوهشگران در نامه ای سرگشاده به ابراهیم رئیسی، خواستار آزادی فعالان بازداشتی محیط زیست از زندان شدند.

در این نامه اشاره شده به اینکه بیش از ۵۰۰ روز است که شماری از "خوشنام ترین کارشناسان و فعالان محیط زیست ایران" به اتهام جاسوسی در بازداشت موقت به سر می برند.

این در حالی است که به نوشته نویسندگان نامه حتی دو نهاد اطلاعاتی کشور در این باره که آیا فعالان بازداشتی محیط زیست اصلا مرتکب جرمی شده اند یا خیر با هم اختلاف نظر دارند: "یکی [اطلاعات سپاه پاسداران] متهمان را جاسوس می داند و دیگری [وزارت اطلاعات] که مرجع تخصصی تشخیص جاسوسی در کشور است، آنها را جاسوس نمی داند و معتقد است جرمی اتفاق نیفتاده و این اعمال را مجرمانه توصیف نمی‌‌ کند، بلکه بخشی از فرایند رایج تحقیقاتی و محیط زیستی می ‌‌داند."

 

اعتراض در دانشگاه تهران نسبت به سرکوب فعالان دانشجویی (تصویر6)

در پی اعلام محکومیت لیلا حسین زاده، دانشجوی بازداشتی به ۳۰ ماه زندان و ادامه بازداشت مرضیه امیری، گروهی از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در اعتراض به این حکم تجمع کردند.

دانشجویان روز سه شنبه ۴ تیر با تجمع در دانشکده علوم اجتماعی خواستار پاسخگویی مسوولان دانشگاه در مورد محکومیت سنگین لیلا حسین زاده و همچنین تداوم بازداشت مرضیه امیری، روزنامه نگار، شدند.

ظهر روز چهارشنبه ۵ تیر، دانشجویان معترض برای دومین روز متوالی دست به تجمع اعتراضی زدند.

دانشجویان در این تجمع خواهان لغو احکام قضائی علیه دانشجویان شدند و با در دست گرفتن عکسهایی از مرضیه امیری و لیلا حسین زاده شعار “دانشجو مجرم نیست” سر دادند. این درحالی است که رئیس دانشکده همچنان بر روند بی تفاوتی خود جهت پاسخگویی ادامه داد و در میان تجمع کنندگان حاضر نشد.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف به خاطر بی غذایی در تابستان

روز چهارشنبه 5 تیر، جمعی از دانشجویان دانشگاه شریف به منظور تعیین تکلیف توزیع غذای تابستان در خوابگاه مقابل ساختمان معاونت دانشجویی تجمع کردند.

این دانشجویان روی پلاکاردهای خود نوشته بودند: "اعتبار شریف=دانشجوی بی غذای شریف"، "پژوهش یا آشپزی؟"، "خواسته ما خیلی ساده است، تابستان غذا می خواهیم".

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علم و صنعت در اعتراض به تفکیک جنسیتی (تصویر7)

روز چهارشنبه 5 تیر دانشگاه علم و صنعت شاهد تجمع و راهپیمایی دانشجویانی بود که به دیوارکشی در فضای کتابخانه دانشگاه اعتراض داشتند و آن را گام دیگری در تفکیک جنسیتی در دانشگاه می دانستند.

فضای کتابخانه دانشگاه علم و صنعت همزمان با آغاز فصل امتحانات با پارتیشنهای شیشه ای تفکیک جنسیتی شده است. تورج محمدی، معاون پژوهشی دانشگاه علم و صنعت، در این باره گفت: "ما این اقدام را به منظور تامین امنیت دانشجویان انجام داده ایم‌‌."

بر روی پلاکاردهای دانشجویان نوشته شده بود: "نه پادگان، نه بنگاه"، درود بر دانشگاه"، "دیوار را بردارید"، "به شعور دانشجویان توهین نکنید"، "سِلف تفکیک، علوم پایه تفکیک، کتابخانه تفکیک، راه حلهای شما مشکلات ماست".

 

"فتنه"، دلیل برکناری رییس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه

در جریان مراسم رونمایی از کتاب "فروپاشی" نوشته هدی صابر، فرشاد مومنی، یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه علامه، به یاد قربانیان سال ۸۸ یک دقیقه سکوت درخواست کرد که این اقدام با اعتراض شدید عوامل حکومتی و رسانه های آنها روبرو شد.

آنها جنجال کردند که مسوولان دانشگاه علامه تحت تاثیر "فتنه ۸۸" قرار گرفته اند و به اینگونه جلسات مجوز داده اند.

در پی آن، روز پنجشنبه ۵ تیر پایگاه خبری دانشگاه علامه طباطبایی گزارش داد که رییس دانشگاه، حسن طایی، برکنار و تیمور محمدی به عنوان سرپرست انتخاب شده است.

 

دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر غذای خود را به سطل آشغال ریختند

دانشجویان خوابگاه دانش دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در تهران نسبت به بدی و بی کیفیتی غذا اعتراض و تجمع کردند.

غذای دانشجویان بود. آنان با مسوولان سلف سرویس مشاجره کرده و غذای نپخته و بدمزه ای که به آنها عرضه شده بود را به سطل زباله ریختند.

 

اعتراض دانشجویان به خودداری از پذیرش دانشجو به دلیل کمبود بودجه 

دانشجویان فیزیک دانشگاه رازی کرمانشاه در نامه ای اعتراضی به وزیر علوم، خواستار احیای تحصیلات تکمیلی و اختصاص بودجه برای رشتهفیزیک در این دانشگاه شده اند.

آنها در این نامه نوشته اند: "گروه فیزیک دانشگاه رازی کرمانشاه در سال تحصیلی پیش رو، در اقدامی غیر معمول و ناعادلانه و در اعتراض به کاهش بودجه دانشجویان تحصیلات تکمیلی و نیز کاهش تعداد واحدهای پایان نامه از ۶ واحد به ۳ واحد، از پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی خودداری نموده است."

به گفته دانشجویان: "این تصمیم شاید در نگاه اول تنها جنبهاعتراض به مسائل صنفی اساتید را نشان دهد، اما با نگاهی دقیق تر می توان گفت که تنها متضرر در این تصمیمگیری دانشجویان هستند."

آنها تاکید کردند: "حقوق صنفی اساتید مسالهمهمی است که در جای خود قطعا باید به آن پرداخته شود، اما ذکر ضرب المثل "گنه کرد در بلخ آهنگری، به شوشتر زدند گردن مسگری" خالی از لطف نیست، چرا که تصمیم گیرندگان در مورد مسالهبودجه و تعداد واحدهای پایان نامه، مسوولان دانشگاه هستند، اما اقدام متقابل گروه فیزیک در اعتراض به آن، نه در راستای احقاق حقوق خود، بلکه در جهت تضییع حقوق دانشجویانی است که کمتری نقشی در تصمیم گیریها نداشته اند."

 

تجمع دانش آموختگان رشته حقوق سراسر کشور مقابل مرکز کانون وکلا (تصویر8)

پس از چند هفته تجمع دانش آموختگان حقوق در اعتراض به انحصار و بیکاری دانش آموختگان و همچنین ظرفیتهای پایین آزمون وکالت، این بار این معترضان به نمایندگی از دانش آموختگان کل کشور، در برابر مرکز وکلای قوه قضاییه تجمع کردند.

تجمع کنندگان خواستار حذف ظرفیت و جایگزینی آن با احراز صلاحیت علمی در آزمون وکلای قوه قضاییه شدند.

در ادامه این تجمع اعتراضی، علی بهادری جهرمی، رییس مرکز وکلای قوه قضاییه به میان آنها آمد و از نزدیک در جریان مطالبات این تجمع کنندگان قرار گرفت و وعده پیگیری مشکلات دانش آموختگان حقوق را داد.

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس به گران تر شدن غذا

دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس به دلیل گران شدن غذای سلفسرویس و تعطیلی آن دست به اعتراض زدند.

مسوولان این دانشگاه که ابتدا با نشر اطلاعیه ای از افزایش نرخ ۵۰درصدی غذای سلف سرویس در مرداد ماه سخن گفته بودند، با اعتراض پراکنده دانشجویان، تصمیم به تعطیلی هشت روزه سلف سرویس جهت تامین کسری بودجه خود گرفتند.

به همین جهت دانشجویان ظهر روز سه شنبه ۱۵ تیر سینیهای غذای خود را از سلفسرویس تا ساختمان ریاست دانشگاه چیده و در مقابل این ساختمان تجمع کردند.

 

دانشگاه خوارزمی تهران برای ورودیهای جدید خوابگاه ندارد

معاونت دانشجویی دانشگاه خوارزمی تهران اعلام کرد دانشگاه خوارزمی در تهران فاقد خوابگاه بوده و هرگونه استقرار و مسوولیت ثبت نام و انتخاب خوابگاه توسط دانشجویان ورودی جدید به عهده شخص دانشجو است.

وی تاکید کرد: "دانشگاه هیچگونه مسوولیتی در خصوص تهیه خوابگاه خودگردان برای دانشجو ندارد."

 

تکلیف بودجه سه ماه دوم دانشگاه ها مشخص نیست (تصویر9)

معاون اداری مالی وزارت علوم پیرامون میزان بودجه دریافتی دانشگاه ها در سه ماه اول سال گفت: "تخصیص بودجه دانشگاه ها در سه ماه اول سال ۲۰درصد بوده و این تخصیص به این معنی است که ۵درصد بودجه سه ماه اول اختصاص داده نشده و باید در سه ماه اول سال ۲۵درصد دریافت می کردیم."

محمدتقی نظرپور اضافه کرد: "باید تا آغاز سال تحصیلی ۵۰درصد بودجه تخصیص پیدا کند، اما در حال حاضر تکلیف تخصیص ۲۰درصد سه ماهه دوم هم مشخص نشده است."

وی یادآور شد: "با توجه به این که دانشگاه ها در آغاز سال تحصیلی باید آمادگی کامل را برای برگزاری کلاسها داشته باشند، بودجه ها باید به طور کامل تخصیص داده شود که مشکلی پیش نیاید."

 

تجمع دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه

روز دوشنبه 24 تیر، دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه با تحریم غذای سلف سرویس، مقابل سالن غذاخوری تجمع کرده و با  سر دادن شعارهایی به کیفیت پایین خدمات رفاهی اعتراض کردند.

مسوولان دانشگاه از جمله رییس دانشکده علوم اجتماعی و معاونت دانشجویی، در بین دانشجویان حضور یافتند و برای رفع مشکلات پیش آمده به گفتوگو با آنان پرداختند.

 

 

 (منابع: مهر، برگزاری دانشجو، ایسنا، ایرنا، دویچه وله، دانشجو آنلاین، صدای آمریکا، انصاف نیوز، رادیو زمانه، جوان آنلاین، آنا)

منبع: نبردخلق شماره ۴۱۴، سه شنبه اول مرداد ۱۳۹۸ـ ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول