زنان در مسیر رهایی (تیر۹۸)

اسد طاهری

 

خودروی "بدحجابان" در خوزستان توقیف میشود

دادستان اهواز در نماز جمعه این شهر گفت: "خودروی افراد بدحجاب در خوزستان توقیف می شود."

عباس حسینی پویا، گفت: "اگر در هر خودرویی سرنشین بی حجاب مشاهده شود، ماشین مورد نظر متوقف و به پارکینگ هدایت می شود".

پیش از این نیز رییس کل دادگستری خوزستان تهدید کرده بود: "برای افرادی که پس از دریافت تذکر اقدام به تکرار رفتار هنجارشکنانه در خصوص حجاب می کنند، پرونده قضایی تشکیل و برای متخلفان سووسابقه ایجاد می شود."

 

مگان رپینو خطاب به دونالد ترامپ: پیام شما حذف افرادی شبیه من است

"مگان رپینو"، کاپیتان تیم ملی فوتبال زنان آمریکا، اعلام کرد که دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، با رفتارهایش همواره گروهی از آمریکاییها را نادیده می گیرد، درحالی که باید برای مراقبت از تک تک آمریکاییها بهتر عمل کند.

خانم رپینو در گفتگو با شبکه سی ان ان با تاکید بر اینکه با پیام سیاسی رییس جمهوری آمریکا موافق نیست، خطاب به دونالد ترامپ گفت: "پیام شما کنار گذاشتن افراد است. شما مرا و تمام کسانی که مانند من هستند را به کناری می گذارید، شما رنگین پوستان را حذف می کنید، شما آمریکاییهایی را که حتی ممکن است از شما حمایت کرده باشند، محروم می کنید."

خانم رپینو که در جریان جام جهانی سال ۲۰۱۹ میلادی موفق شد تیمش را بدون شکست تا فینال رقابتها هدایت کند و سپس برای چهارمین بار آمریکا را به عنوان قهرمانی این مسابقات برساند، پیش تر در ماه ژانویه اعلام کرده بود که در صورت قهرمانی، به کاخ سفید نخواهد رفت.

او بار دیگر اعلام کرد: "فکر نمی کنم کسی در تیم ما تمایلی داشته باشد آنچه را که پس از کاری سخت ساختیم و برایش مبارزه کرده ایم، از طریق همکاری با این دولت خراب کند."

او افزود: "اینکه اجازه دهیم کاخ سفید ما را به نمایش بگذارد، کاری بی معنی است. آدمهای زیاد دیگری هستند که ترجیح می دهم با آنها صحبت کنم و با آنها گفتگویی معنادار داشته باشم؛ کسانی که در مقایسه با رفتن به کاخ سفید، واقعا می توانند باعث ایجاد تغییرات بیشتری در واشنگتن شوند."

 

قوه قضاییه: با کشف حجاب تعمدی در خیابانها قاطعانه برخورد میکنیم

در واکنش به اعتراضات فزاینده زنان به حجاب اجباری، محمدجعفر منتظری، دادستان کل جمهوری اسلامی گفت: "باید نسبت به افرادی که ارزشهای اسلامی را زیرپا می گذارند و با قصد و تعمد در خیابانها کشف حجاب می کنند، قاطعانه برخورد شود".

او تاکید کرد: "مسائل و ناهنجاریهایی که بعضا اکنون دیده می شود، توسط افراد خاصی صورت می گیرد که می خواهند از خطوط قرمز عبور کنند و ما می بینیم که ماموریت اینها تحقق اهداف دشمن است."

 

تهدید تکنولوژیهای جدید برای نیروی کار/ زنان در صف اول اخراج

اتوماسیون، میلیونها شغل در کشورهای در حال توسعه را تهدید می کند. این خطر بیش از همه کارگران زن را هدف خود گرفته است.

هفته ‌‌نامه "بلومبرگ بیزینس ویک" در گزارشی پیرامون ورود گریز ناپذیر روباتها و هوش مصنوعی به فضای کسب وکار می نویسد: "پیشتر این نگرش متداول بود که شرکتها در کشورهایی با درآمد پایین و رشد متقاضیان کار تمایل زیادی به سرمایه گذاری روی روبات و هوش مصنوعی نشان نمی دهند، اما دیگر اینطور نیست.

"به گزارش بانک جهانی، این تکنولوژیها دوسوم مشاغل کشورهای در حال توسعه را تهدید می کنند. دستکم در جنوب شرق آسیا زنان بیشتر از مردان آسیب خواهند دید. آنها مشاغل فعلی خود را از دست خواهند داد و نیروهای حرفه ای کمتری جای آنها را خواهند گرفت."

یک پژوهش نشان می دهد ۶۱ درصد کارگران زن در کامبوج، اندونزی، فیلیپین، تایلند و ویتنام با ورود تکنولوژیهای جدید در شرایط به کلی متزلزلی قرار گرفته اند.

"سین یونگ پارک"، تحلیلگر بانک توسعه آسیایی در دپارتمان تحقیقات اقتصادی و همکاریهای منطقه ای، می گوید: "متقاضیان مرد برای کسب مشاغل جدید دست بالا را خواهند داشت. هرچند در دورانی هستیم که زنان جوان از مزایای آموزشی زیادی بهره مند شده اند و در حوزه مهارتهای شناختی بسیار تمرین کردهاند، اما همچنان در مهارتهای فنی، علمی، تکنولوژیک، مهندسی و ریاضیات، حتی در کشورهای پیشرفتهتری مانند سنگاپور و کرهجنوبی از مردان عقب ترند."

او میافزاید: "زنان همچنان به بهانه های مختلفی چون فرهنگ و مذهب و مسائل سنتی بیش از حد محدود شده اند."

 

سازمان ملل: دهها هزار نفر زن و دختر در جهان در پی خشونتهای خانگی جان خود را از دست داده اند

براساس تحقیقات جدید سازمان ملل متحد، دهها هزار دختر و زن در سراسر دنیا قربانی قتلهای خانوادگی و خشونتهای خانگی می شوند.

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در گزارش خود که در وین منتشر شده از جمله به خشونتهای خانگی در سال ۲۰۱۷ پرداخته و گفته است که بیش از ۸۷ هزار زن و دختر قربانی این خشونتها شدهاند.

حدود ۵۰ هزار نفر توسط همسر یا همراه زندگی و یا اعضای خانواده خود به قتل رسیده اند. بیشتر قربانیان خشونت خانگی به ترتیب در آسیا، آفریقا و آمریکای شمالی و جنوبی بودهاند.

در اروپا سه هزار مورد از این قربانیان ثبت شده است.

در مجموع در سال ۲۰۱۷ حدود ۴۶۴ هزار نفر به قتل رسیدهاند که حدود پنج برابر شمار کسانی است که در مناطق جنگی جان خود را از دست داده اند.

 

زنان عربستانی حق رانندگی را در شروط ضمن عقد ازدواج قرار می دهند

در عربستان سعودی زنان می توانند تعهداتی را در حین ازدواج با توافق دو طرف وارد مفاد قرارداد ازدواج کنند.

زنان سعودی در این قراردادها به طور معمول حق داشتن خانه، استخدام خدمتکار، حق تحصیل و یا کار را جزو شروط ضمن عقد ذکر می کنند. ولی از زمان اعطای حق رانندگی به زنان در عربستان با تلاش فعالان اجتماعی سعودی و فشار بین المللی، زنان جوان در هنگام ازدواج حق رانندگی را نیز در شروط ضمن عقد درج می کنند.

"منیره السینایی"، زن خانه دار ۷۲ ساله اهل شهر "ظهران" در شرق عربستان، می گوید که در میان خویشان و آشنایان، زنان جوان بسیاری را دیده است که حق رانندگی جزو شروط ضمن عقدشان است. به گفته خانم السینانی این زنان می گویند: "اگر به من اجازه رانندگی نمیدهید، به ازدواج رضایت نخواهم داد."

بر اساس قوانین عربستان سعودی اگر شروط ضمن عقد رعایت نشود، زنان می توانند درخواست طلاق دهند.

 

تمدید قرار بازداشت صبا کردافشاری و ضرب و شتم یاسمن آریانی در زندان قرچک

قرار بازداشت صبا کرد افشاری، فعال حقوق زنان، به مدت سه ماه و نیم تمدید شد. به این ترتیب قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی که پیشتر برای آزادی وی تعیین شده بود، از درجه اعتبار ساقط شده است.

از طرفی یاسمن آریانی، دیگر فعال مدنی بازداشتی، توسط یک زندانی متهم به جرایم خشن مقابل فروشگاه این زندان مورد ضرب و شتم قرار گرفته است.

این زندانی همزمان با تهدید و فحاشی به یاسمن آریانی و دیگر زندانیان سیاسی زندان قرچک، ضرباتی را به کتف وی وارد کرده است و خانم آریانی از این ناحیه آسیب دیده است.

گفته می شود که این زندانی پیشتر و در سالهای گذشته نیز سابقه حمله و فحاشی به زندانیان سیاسی در این زندان را داشته و آنها را تهدید به آسیب رساندن با تیزی (شی برنده) کرده بود. به گفته یک منبع نزدیک به زندانیان، فرد مزبور از حمایت "شاه علی"، رییس بند برخوردار است.

صبا کردافشاری از تاریخ ۱۱ خرداد و یاسمن آریانی از تاریخ ۲۱ فروردین امسال در بازداشت بسر می برند.

 

تنها دادستان زن قندهار: وعده طالبان مبنی بر رفتار بهتر با زنان دروغین است

"زینب فائز یگانه"، دادستان زن در ولایت قندهار افغانستان، در مصاحبه با روزنامه نیویورک تایمز گفت که وعده های طالبان مبنی بر برخورد بهتر با زنان ادعایی بی پایه است.

زینب فائز ۲۹ ساله، دانش آموخته دانشکده شرعیات دانشگاه کابل است و از سه سال به این سو به عنوان دادستان منع خشونت علیه زنان در ولایت ناامن قندهار کار می کند. وی اولین زنی است که در دستگاه قضایی قندهار شروع به فعالیت کرد.

او در یک سال گذشته به ۵۰ پرونده بدرفتاری با زنان در این ولایت رسیدگی کرده و به دستگیری ۲۱ مرد متهم به خشونت علیه زنان کمک کرده است. او می گوید آرزو دارد زنان دیگری نیز همانند او به این حرفه رو آورند.

زینب در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت، نامه ای از سوی گروه طالبان دریافت کرده که در آن آمده است "از این بعد شما هدف ما خواهید بود و ما با شما مانند دیگر برده های غربی رفتار خواهیم کرد".

وی افزود: "بسیاری از زنان در افغانستان توانسته اند از آزادیهای پس از فروپاشی حکومت طالبان در سال ۲۰۰۱ بهره مند شوند. این زنان نمی خواهند به شرایط تحقیر آمیز زمان طالبان بازگردند."

به تازگی توافق نامه ای میان طالبان و برخی سیاسیون افغان به امضا رسید، اما برخی زنان در افغانستان می گویند مطمئن نیستند که بنیادگرایان وعده های خود را حفظ کرده و به حقوق زنان افغان احترام بگذارند.

زینب اکنون پس از تهدید طالبان، در کابل و خانه خویشاوندان اش زندگی می کند. وی می گوید، وعده های طالبان درباره رفتار خوب با زنان افغان، بی پایه و دروغین است.

 

تنها ۱۷درصد زنان ایرانی شاغل هستند

لیلا فلاحتی، مدیر گروه مطالعات زنان و پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، گفت: "وضعیت اشتغال زنان در کشور شکاف جنسیتی عمیقی را تجربه می کند، زیرا تنها ۱۷درصد از زنان در ایران شاغل هستند."

فلاحتی افزود: "برخی افراد اشتغال زنان را عامل افزایش آمار طلاق و کاهش فرزندآوری می دانند، این درحالی است که معضلات حوزه خانواده تحت تاثیر فاکتورهای دیگری است و این تحلیل از پایه بی اساس است؛ زیرا میزان اشتغال زنان طی ۴ دهه تنها سه درصد رشد داشته است."

کمبود محیطهای امن برای اشتغال زنان، ممنوعیت تحصیل آنها در برخی رشته ها، جلوگیری از استخدام آنها در بسیاری از محیطهای کاری، حجاب اجباری و تلاش دستگاه های حکومتی در جهت الگو جلوه دادن زنان خانه دار، از جمله مولفه هایی هستند که امکان اشتغال زنان را محدود و به تبعیض جنسیتی در این زمینه دامن زده اند.

یک گزارش مرکز آمار ایران از نرخ اشتغال در بهار امسال نشانگر آن است که به ازای هر چهار مرد تنها یک زن در اقتصاد مشارکت دارد. نرخ بیکاری زنان هم نزدیک به دو برابر این شاخص در گروه مردان است.

این گزارش نرخ مشارکت اقتصادی در پایان سه ماه نخست امسال را ۴۰,۶ درصد اعلام کرد که در مقایسه با مدت مشابه یکسال قبل (بهار ۱۳۹۷) نیم درصد کاهش نشان میدهد.

این شاخص برای گروه مردان در بهار امسال ۶۵درصد اعلام شد که نزدیک به ۴ برابر نرخ مشارکت اقتصادی برای زنان بود.

نرخ مشارکت اقتصادی زنان در بهار امسال ۱۶,۱درصد بود که در مقایسه با بهار سال قبل هفت دهم درصد تنزل یافته است.

 

زنی که ۵ دهه طول کشید تا دکترایش را بگیرد

در سال ۱۹۶۷ میلادی وقتی مریلین وب، از یک استاد معروف دانشگاه شیکاگو درخواست کرد تا یکی از اعضای کمیتهپایان نامهدکتری او باشد، وی گفت به یک شرط حاضر است درخواست وب را قبول کند: اول به آپارتمان مریلین بیاید و او را حمام کند.

مریلین وب وحشت زده سراغ یکی دیگر از اساتید دانشگاه رفت تا شاید او قبول کند یکی از اعضای کمیتهپایان نامهاو باشد. در آن سالها استادان دانشگاه که اکثریت مرد بودند، کسر شان خود می دانستند که در اصل راهنما و مشاور و داور پایان نامهیک زن باشند. این یکی استاد دانشگاه وقتی درخواست مریلین را شنید، او را به کنج دیوار چسباند و به زور بوسید و لیسید… .

مریلین وب، خسته و وحشت زده از اینکه حتی در دانشگاه هم چیزی بیشتر از سوژه جنسی نیست، به کلی دانشگاه را رها کرد، به واشنگتن دی سی رفت، به جنبش زنان آمریکا پیوست و در راستای برابری زن و مرد تلاش کرد. او یک نشریه فمینیستی راه انداخت، سردبیر نشریه "روان شناسی امروز" شد و فراموش کرد که روزی دانشجوی مقطع دکتری بوده است. اما بعد از اینکه جنبش "MeToo" شروع شد و خاکروبه های جارو شده زیر فرش بیرون زد، مریلین به یاد آورد که چطور در آن دانشگاه معروف یک سوژه جنسی بیش نبود و با قلب زخم خورده ناچار تحصیل را نیمه تمام رها کرد.

مریلین به رییس دانشگاه شیکاگو نامه ای نوشت، گفت که نیم قرن بیش در آن دانشگاه بر او چه گذشت. رییس دانشگاه ادعای او را بررسی کرد و دید شواهد همه حاکی از آن است که مریلین وب راست می گوید. کمیتهتازه ای برای پایان نامهدکتری او تشکیل شد. این بار دو استاد کمیته زن هستند و دیگری مردی سیاه پوست.

مریلین وب ماه آینده در سن ۷۶ سالگی بالاخره از پایان نامهدکتری خود دفاع خواهد کرد. دستکم در یک مورد عدالت بالاخره برقرار خواهد شد، با بیش از نیم قرن تاخیر!

 

اخراج زنان تماشاگر از ورزشگاه بین دو نیمه

روز چهارشنبه ۲۶ تیر دیدار دو تیم فوتسال هایپر شاهین شهر و اهورا بهبهان در سالن تختی شاهین شهر برگزار شد که با برخوردهای نامطلوبی از جانب مسوولان همراه بود.

تیم هایپری جزو تیمهایی است که در لیگ یک نیز در بازیهای خانگی خود ورود بانوان را به ورزشگاه آزاد گذاشته بود. در این بازی نیز قسمتی از سالن در اختیار بانوان بود که برخی از آنها پرچمهایی در تشویق تیم اهورا بهبهان نیز همراه داشتند.

حدود ۴۰۰ نفر این بازی را از نزدیک تماشا می کردند. اما در بین دو نیمه، نیروی انتظامی زنانی را که برای تماشای بازی به سالن آمده بودند، از سالن اخراج کرد.

زنان حاضر در سالن پس از دستور اخراج خود، تقاضای برگرداندن پول بلیت خود را کردند، اما با پاسخی رو به رو نشدند.

 

 (منابع: عصر جنوب، یورونیوز، ایرنا، اعتماد، هرانا، العربیه، ایران، رادیو زمانه، ما زنان، ایسنا)

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۴۱۴، سه شنبه اول مرداد ۱۳۹۸ـ ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول