زنان در مسیر رهایی (بهمن ۹۹)

اسد طاهری

 برای نخستین بار یک زن مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده آمریکا شد

مجلس سنای آمریکا با ریاست "آوریل هینس" به عنوان مدیر اطلاعات ملی آمریکا، از پستهای ارشد اطلاعاتی این کشور، موافقت کرد.

آوریل هینس با کسب ۸۴ رای مثبت در مقابل ۱۰ رای منفی توانست نظر مثبت سنا را به دست آورد. هم دموکراتها و هم جمهوریخواهان سنا با انتشار بیانیه ای از کاندیداتوری وی حمایت کردند.

هینس در جلسه سنا گفت که آمریکا باید موضعی جدی در قبال تهدیدها از سوی چین اتخاذ کند.

 

محرومیت داور زن فوتبال به دلیل پژوهش ‌گری

محرومیت زنان از داوری در مسابقات در ایران تاز‌گی ندارد، اما در جدیدترین محدودیت برای زنان،  منبع حکومتی "ایسنا" از محرومیت یک داور زن فوتبال به دلیل تحقیقات و پژوهش گزارش داده است.

آسو جواهری یکی از داوران باتجربه فوتبال زنان است و دکترای جامعه‌ شناسی اقتصادی دارد و در تز دکترای خود اقتصاد سیاسی فوتبال ایران را مورد بررسی قرار داده است. او همچنین در زمینه مطالعات جنسیت و ورزش و تبعیض و نابرابریها نیز مطالعات و پژوهشهایی کرده است.

آسو جواهری می‌ گوید رییس دپارتمان داوری به او گفته است که "حق مصاحبه" و "حق گفتن و نوشتن در مورد فوتبال زنان را ندارد" و هیچ نقدی هم به تبعیضها و نابرابریهای جنسیتی در فوتبال ایران نداشته باشد.

آسو جواهری به این مقام حکومتی توضیح داده است که او علاوه بر داوری محقق و جامعه شناس است. او به رییس کمیته داوری گفته "من جامعه ‌شناسم نه مداح" و وی در پاسخ گفته: "پس باید بین داوری و پژوهشگری یکی را انتخاب کنی".

 

اعلام وضعیت فوق ‌العاده در پورتوریکو به دلیل خشونت گسترده علیه زنان

در پی انتقادات گسترده فعالان حقوق بشر نسبت به خشونت گسترده علیه زنان در مجمع‌ الجزایر پورتوریکو، دولت وضعیت فوق‌ العاده اعلام کرد.

فرماندار پورتوریکو در اطلاعیه ‌ای که روز یکشنبه ۲۴ ژانویه/ ۵ بهمن منتشر شد، گفت: "زمان زیادی است که افراد نیازمند محافظت که قربانی پیامدهای مردسالاری سیستماتیک، نابرابری و تبعیض هستند، از کمبود آموزش، اطلاع ‌رسانی و بیش از همه کمبود گفتگو در رنجند."

به گفته فرمانداری پورتوریکو، اعلام وضعیت اضطراری می ‌تواند ابزارهای بیشتری برای مقابله با خشونت‌های مبتنی بر جنسیت فراهم کرده و تعیین مسوولان ویژه برای این امر را تسهیل کند. فرماندار پورتوریکو همچنین از برنامه ‌ای برای جذب زنان در بازار کار خبر داده است.

"پدرو پیرلوئیسی" روز سوم نوامبر همزمان با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در انتخابات پورتوریکو پیروز شد و از دوم ژانویه قدرت را در این مجمع ‌الجزایر در دست دارد.

پورتوریکو با سه میلیون جمعیت در منطقه کاراییب و خارج از قلمرو ارضی ایالات متحده قرار دارد. به گزارش سازمان نظارت بر برابری جنسیتی (OEG)، در این مجمع ‌الجزایر در سال گذشته میلادی ۶۰ مورد قتل زنان به دلیل جنسیت ‌شان و شش مورد قتل افراد تراجنسیتی رخ داده است.

 

تغییر قانون ممنوعیت سقط جنین در هندوراس ممنوع می شود

هندوراس قصد دارد قانونی وضع کند که مجاز کردن سقط جنین را در آینده تقریبا ناممکن می ‌کند. فعالان هشدار می‌ دهند که دولت “جنگ علیه زنان" را آغاز کرده است.

این کشور آمریکای مرکزی یکی از شدیدترین سیاستها را نسبت به سقط جنین در جهان دارد و انجام آن در هر شرایط، حتی در موارد تجاوز جنسی یا نزدیکی جنسی با اعضای خانواده، ممنوع است.

قانون جدید که قرار است هفته‌ آینده با دور دوم رای‌ گیری به تصویب برسد، مسیر قانونی تغییر قوانین سقط جنین را مشروط به رای سه چهارم اعضای کنگره کرده است و در غیر این صورت، راهی برای تغییر قانون فعلی وجود نخواهد داشت. تا پیش از این، تغییر قانون با رای اکثریت دو سوم کنگره ممکن بود

۸۸ قانونگذار از این اقدام حمایت کردند، ۲۸ نفر رای مخالف، و ۷ نفر رای ممتنع دادند.

کنشگران هشدار می ‌دهند که این اقدام پاسخی مستقیم به کشور آرژانتین است که پس از کارزاری طولانی از سوی حامیان حقوق زنان، به عنوان اولین کشور مهم در آمریکای لاتین سقط جنین را در پایان ماه دسامبر قانونی اعلام کرد.

 

لهستان قانون ممنوعیت نزدیک به عام سقط جنین را به اجرا در آورد

دولت لهستان اعلام کرد که قانون جنجالی ممنوعیت نزدیک به عام سقط جنین در این کشور از نیمه شب چهارشنبه اعمال شده است.

سقط جنین در حال حاضر فقط در موارد تجاوز جنسی یا در پی رابطه جنسی با افراد خانواده یا در صورتی که حاملگی زندگی مادر را تهدید کند، مجاز است. اکثریت لهستانیها با ممنوعیت شدیدتر مخالف هستند و عصر چهارشنبه تظاهراتی در شهرهای لهستان برگزار شد.

دادگاه قانون اساسی در ماه اکتبر در حکمی اعلام کرد که قانون سال ۱۹۹۳ که سقط جنین را در موارد ناهنجاریهای شدید و غیر قابل برگشت جنین مجاز می ‌داند، مغایر قانون اساسی است. در سال ۲۰۱۹، ۹۸درصد موارد سقط جنین به همین دلیل انجام شد و حکم دادگاه قانون اساسی به این معنی است که در واقع اکثریت قریب به اتفاق ختم بارداریها ممنوع شده است.

این حکم موجب خشم طرفداران حق سقط جنین شد. اما دولت محافظه کار لهستان که ارتباط عیمقی با کلیسای کاتولیک قدرتمند این کشور دارد، از این حکم حمایت می ‌کند.

"گابریلا استپ نیاک"، یکی از معترضان به خبرگزاری رویترز گفت: "ما می خواهیم که حقوق اساسی خود را داشته باشیم، حق تصمیم‌ گیری درباره بدن خود را داشته باشیم، حق تصمیم‌ گیری درباره آنچه می‌ خواهیم انجام دهیم و این که آیا می‌ خواهیم بچه دار شویم و در چه شرایطی بچه‌ دار شویم".

شهردار ورشو، "رافاژ ترزاسکوفسکی"، با انتشار توئیتی مخالفت خود را با این اقدام اعلام کرد و زنان را فراخواند برای اعتراض به خیابان بیایند.

 

رواج قتلهای ناموسی در کردستان

روز چهارشنبه ۱۵ بهمن /۳ فوریه، یک زن ۳۲ ساله اهل روستای "گنگچین" از توابع بخش صومای برادوست ارومیه به نام عشرت نیکخویی به بهانه آنچه که "حفظ ناموس" خوانده شده، توسط افراد خانواده خود به طرز فجیعی به قتل رسید.

به گفته یک منبع مطلع از ارومیه، برادر و پدر عشرت نیکخویی ابتدا وی را به قتل رسانده و سپس جسد وی را به آتش کشیده ‌اند. جسد سوخته این زن هم ‌اکنون در پزشک قانونی ارومیه نگهداری می ‌شود.

این منبع در ادامه اعلام کرد که عشرت متاهل و مادر سه فرزند بوده که مدتی پیش و پس از انتشار فیلم خصوصی از رابطه وی با یک مرد دیگر، همسرش وی را طلاق داده و به منزل پدریش بازگشته بود.

از ابتدای سال ۱۳۹۹ تاکنون (۱۱ ماه) دستکم هفت زن در کردستان به دلایل ناموسی توسط اعضای خانواده خود به قتل رسیده ‌اند آمار قتلهای ناموسی در ایران، بر اساس فرهنگ مردسالارانه غالب در جامعه، تبلیغ "ناموس پرستی" توسط حکومت و آسان گیری قضایی با عاملان این جنایات به شکل فاجعه باری رو به گسترش است.

قتل ناموسی، مهر خونباری است که مردان جامعه بر سند مالکیت بر زن می زنند. مقابله با زن ستیزی و پایان دادن به مالکیت بر بدن و زندگی زن، تنها از راه مبارزات آگاهانه و متشکل زنان ممکن می شود.

 

هر شبانه ‌روز ۱۰۰ ازدواج زیر ۱۵ سال

گزارش فصلی مرکز آمار ایران نشان می ‌دهد با وجود کاهش نسبی ازدواج در ایران، پدیده کودک‌ همسری افزایشی چشمگیر داشته و درسه ‌ماهه تابستان امسال نرخ کودک‌ همسری رکوردی تازه ثبت کرد. از سوی دیگر آمار جدید نشان می ‌دهد توزیع کودک‌ همسری در استانهای ایران یکسان نیست و نمی ‌توان فقط عوامل اقتصادی را باعث ترویج آن پنداشت.

این ارقام تکان ‌دهنده مربوط به تابستان امسال است؛ فصلی غمگین برای کودکانی که به جای مدرسه و بازی، سر سفره عقد نشانده شده‌ اند.

به گزارش منبع دولتی مزبور، آمار رسمی ازدواج کودکان در نیمه نخست امسال به ۱۶ هزار و ۳۸۲ مورد رسیده که می‌ توان آن را سیاه ‌ترین آمار کودک ‌همسری در این سالها خواند.

ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی ایران ازدواج دختران زیر ۱۳ سال و پسران زیر ۱۵ سال را آزاد و مشروط به "رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح" کرده است؛ شرطی که به ظاهر تاثیر چندانی در مهار بحران ازدواج دختران پیش از رسیدن به سن قانونی نداشته است.

 

لغو حجاب اجباری در مدارس بزرگترین کشور با جمعیت مسلمان

اندونزی اجبار دانش ‌آموزان دختر به پوشیدن حجاب اسلامی در مدارس را ممنوع اعلام کرد. این تصمیم در پی جنجال به پا شده به دلیل اجبار یک دانش‌ آموز مسیحی به استفاده از حجاب در این بزرگترین کشور با جمعیت ‌مسلمان روی داد.

تصمیم مزبور با تحسین گروه ‌های حقوق بشری در این کشور روبرو شده است که ضمن مخالفت با حجاب اجباری، می‌ گویند سالهاست دانش ‌آموزان دختر غیرمسلمان در بسیاری از نواحی سنتی‌ تر اندونزی وادار به استفاده از حجاب می ‌شوند.

مدارس دولتی در این کشور ۲۷۰ میلیون نفری که اکثریتی مسلمان دارد، در صورت اجرا نکردن این قانون جدید جریمه خواهند شد. "ندیم مکاریم"، وزیر آموزش و پرورش اندونزی، با اعلام این خبر گفت پوشش مذهبی یک انتخاب شخصی است و مدارس "نمی‌ توانند آن را اجباری کنند."

دولت اندونزی به مدارس این کشور ۳۰ روز برای اجرای این قانون مهلت داده است و به گفته وزیر آموزش و پرورش، مدارسی که از این قانون سرپیچی کنند، ممکن است بودجه ‌شان قطع شود یا کاهش یابد.

 

سنت شکنی کلیسا؛ انتصاب یک زن به مقام ارشد

پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، روز شنبه هفتم فوریه/ ۱۸ بهمن، در اقدامی بی سابقه و بر خلاف سنت‌ کلیسا، برای نخستین بار یک زن را به مقامی ارشد در شورای کلیسایی اسقفها منصوب کرد.

"ناتالی بکَر" پیش از این نیز با شورای کلیسایی اسقفها به عنوان مشاور همکاری داشت. شورای کلیسایی اسقفها نهادی متشکل از اسقفهای کلیسای کاتولیک است که مسائل اصلی تعالیم مذهبی را مورد مطالعه قرار می‌ دهد. خانم ب بکَر اکنون به فرد شماره دو این شورا تبدیل شده است.

انتصاب وی به این مقام یک واقعه مهم و حتی انقلابی در تاریخ کلیسای کاتولیک خوانده شده است. در واقع، وی نخستین زنی است که می‌ تواند در مورد متون مورد بحث در شورای کلیسایی اسقفها رای دهد.

خبر انتصاب ناتالی بِکَر در حالی منتشر می ‌شود که پاپ فرانسیس یک ماه پیش نیز با تغییر قوانین کلیسا، از نقش زنان در انجام مراسم مذهبی حمایت کرد بود. با این حال، وی تاکید کرده بود که مقام کشیشی کماکان متعلق به مردان خواهد ماند.

ناتالی بِکَر متولد سال ۱۹۶۹ در شهر "فونتنبلو"‌ در فرانسه است. وی تحصیلات خود را در دانشگاه سوربن در رشته فلسفه و مدرس عالی "مطالعات عالی بازرگانی" پاریس به پایان رسانده است. این راهبه ۵۲ ساله زندگی روحانی خود را در سال ۱۹۹۵ با وارد شدن به یک موسسه مذهبی کاتولیک آغاز کرد.

 

آزادی فعال عربستانی

"لجین الهذلول"، یکی از فعالان حقوق زنان عربستان که از ۲۶ اکتبر ۲۰۲۰/ ۵ آبان ۱۳۹۹ در اعتصاب غذا به سر می ‌برد، از زندان آزاد شد. او به همراه ده فمینیست دیگر در ماه می ۲۰۱۸/ خرداد ۱۳۹۷ بازداشت شده بود.

خانم هذلول از فعالان حقوق زنان عربستان سعودی از جمله کسب حق رانندگی برای آنان است.

بازداشت و حبس لجین الهذلول انعکاس گسترده ای در سطح جهانی داشت و دولت سعودی را که به تازگی برنامه ای برای اصلاحات اجتماعی اعلام کرده بود، در معرض انتقاد شدید قرار داد.

مقامهای عربستان اصرار داشتند که دستگیری او با کارزار رفع ممنوعیت رانندگی زنان ارتباطی ندارد. به گفته آنها دستگیری خانم هذلول به تماس او با دیپلماتهای خارجی، رسانه‌ ها و گروه ‌های کنشگر دیگر مرتبط بوده است.

 

۱۵ ماه زندان به دلیل افشای تست بکارت از زنان زندانی

دادگاه تجدیدنظر استان تهران، پریسا رفیعی، دانشجوی ۲۴ ساله رشته هنر و فعال صنفی دانشگاه تهران و محبوس در زندان اوین، را به ۱۵ ماه حبس تعزیری محکوم کرد. این حکم به خاطر نامه‌ ای است که رفیعی در باره گرفتن تست بکارت از زندانیان زن نوشته است. او قبلا تبرئه شده بود.

پریسا رفیعی در آن نامه افشاگرانه از جمله پرسیده بود: "انجام آزمایش بکارت، مساله کاملا شخصی زندانیان زن، چه ارتباطی به دستگاه امنیتی و محتوای بازجویی دارد که کارشناسان پرونده بیشرمانه اجازه اعمال چنین احکامی را از طریق مراجع رسمی پزشک قانونی می‌ یابند و حتی برای آن حکم قضایی صادر می شود؟"

او پس از دستگیری در اسفند ۹۶ در یک تجمع دانشجویی، در تابستان ۹۷ به اتهام "اقدام علیه امنیت ملی و فعالیت تبلیغی علیه نظام" به هفت سال حبس محکوم شده بود. این حکم که ۷۴ ضربه شلاق، دو سال ممنوع الخروجی و محرومیت از عضویت در گروه ها و احزاب را نیز شامل می‌ شد، در آبان ۹۸ به تایید دیوان عالی کشور رسید اما در ماه آذر مطابق "عفو موردی" به یک سال حبس تعزیری کاهش یافت.

 

(منابع: هرانا، دویچه وله، رادیو فرانسه، بی بی سی، ایسنا، اسپوتنیک، ایران وایر، رادیو فردا، ایندپندنت فارسی، هه نگاو)

 

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۵، آدینه اول اسفند ۱۳۹۹ ـ ۱۹ فوریه ۲۰۲۱

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول