دانشگاه در ماهی که گذشت (فروردین ۱۴۰۰)

کامران عالمی نژاد

 

سالیانه ۴ برابر نیاز، دانشجوی دکتری جذب می ‌شود

غلام حسین رحیمی شعرباف معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری، درباره میزان جذب دانشجوی دکتری گفت: دانشجوی دکتری بیش از حد نیاز جذب می ‌کنیم و حتما باید این میزان جذب محدود شود. او ادامه داد: بیش از ۱۰۰ هزار دانشجوی دکتری داریم و  هر سال حدود ۲۰ هزار دانش آموخته دکتری وارد جامعه می ‌کنیم اما ظرفیت جذب ما در این حد نیست و خیلی کمتر است.

معاون وزیر علوم روز چهار‌شنبه ۱۱ فروردین در مصاحبه با یک رسانه حکومتی درباره میزان جذب مازاد بر نیاز دانشجویان دکتری گفت: از نظر من یک سوم این میزان ظرفیت جذب مازاد بر نیاز است و سالیانه باید ۵ هزار دانشجوی دکتری جذب شوند، البته با استفاده از طرح گسترش دوره ‌های پسا دکتری و همین طور گسترش پذیرش دستیار پژوهشی در نهادهای علمی بخشی از این دانش آموختگان در نهادها پذیرش می‌ شوند و بخشی هم باید در واحدهای تحقیق و توسعه سازمانها و نهادهای بزرگ جذب شوند و تولید کننده باشند .

رحیمی توضیح داد: دانش آموخته دوره دکتری که تدوین رساله‌ای دو سال زمان گذاشته و تحقیقات وسیع انجام داده، آمادگی این را دارد که در مراکز تحقیق و توسعه فعالیت کند.

 

انتقاد دانشجویان دکتری از حذف یک رشته تحصیلی

جمعی از دانشجویان دکتری در نامه ‌ای خطاب به وزارت علوم، سازمان سنجش و دانشگاه علامه طباطبایی نسبت به حذف رشته یاورانه مشاوره در دفترچه کنکور ۱۴۰۰ انتقاد کردند و خواستار بازنگری و اضافه شدن این رشته به دفترچه شدند.

به گفته این دانشجویان که روز چهارشنبه ۱۱ فروردین پوشش خبری داشت؛ رشته یاورانه مشاوره، همواره نقش مهمی در ارتقای سلامت و بهداشت روان جامعه ایفا کرده‌ است و با پیچیده ‌تر شدن زندگی و بروز مسائل جدید در حوزه روابط انسانی، تربیت نیروی متخصص و کارآمد همواره جزو شعارهای سازمان نظام روان شناسی و مشاوره، وزارت علوم و سایر نهادهای وابسته بوده است.

طبق روال چندین ساله و در راستای کاهش پی در پی سهمیه پذیرش در مقطع دکتری مشاوره توسط دانشگاههای دولتی کشور (اصفهان، فردوسی، خوارزمی، شهیدچمران و علامه طباطبایی) شواهد حاکی از آن است که امسال هم از بین دانشگاههای مذکور که دکتری تخصصی مشاوره را پذیرش داشته اند، نوبت به دانشگاه علامه طباطبایی رسیده که معاونت آموزشی این دانشگاه در اقدامی ناباورانه خبری مبنی بر عدم پذیرش دانشجو دکتری تخصصی در رشته مشاوره داده است و طبق نظر مدیریت تحصیلات تکمیلی این دانشگاه، دانشگاه علامه طباطبایی در سال تحصیلی ۱۴۰۰ هیچ دانشجویی در مقطع دکتری رشته مشاوره پذیرش نخواهد کرد.

 

ارجاع پرونده سه فعال دانشجویی به دادگاه

روز شنبه ۱۴ فروردین، امیر رئیسیان وکیل دادگستری، از ارجاع پرونده سه فعال دانشجویی به نامهای امیرحسین علی ‌بخشی، علی حقیقت ‌جوان و ضیاء الدین نبوی به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران خبر داد.

به گفته این وکیل دادگستری، این پرونده با شکایت قرارگاه ثارالله و از بابت اتهامات اجتماع و تبانی به قصد بر هم زدن امنیت ملی و همچنین تبلیغ علیه نظام برای این سه فعال دانشجویی گشوده شده است.

رئیسیان ضمن بیان ارتباط این پرونده با فعالیتهای انجمنهای اسلامی مجوزدار داخل دانشگاهها و مجموعه فعالیت جمعی آنها تحت عنوان "دانشجویان متحد" افزود: در بخشهایی از این پرونده به فعالیتهای تشکلهای مجوزدار در دانشگاهها اشاره شده است.

ضیاء الدین نبوی در تاریخ ۶ اسفند ۹۸ و امیرحسین علی بخشی و علی حقیقت جوان در تاریخ ۴ اسفند ۹۸ توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شدند. آقایان حقیقت‌ جوان و علی بخشی در تاریخ ۱۳ اسفند ماه و ضیاء الدین نبوی مورخ ۱۲ اسفند همان سال با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند.

آقای علی بخشی، عضو سابق شورای احیای انجمنهای دانشجویی و انجمن اسلامی دانشجویان ترقی‌ خواه دانشگاه امیرکبیر است و پیشتر در سال ۱۳۹۲ توسط کمیته انضباطی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دو ترم از تحصیل محروم شده بود. ضیاءالدین نبوی پیش از این نیز سابقه زندان و محکومیت دارد.

 

بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی در سراسر کشور

براساس پایش وزارت علوم از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در سطح کشور که در روز یکشنبه 15 فروردین منتشر شد، نرخ بیکاری فارغ ‌التحصیلان دانشگاهی در برخی استانها ارقام عجیب ‌و غریبی نیز به ثبت رسانده است. براساس گزارش مذکور که در سال ۱۳۹۹ با عنوان «پایش وضعیت اشتغال دانش‌ آموختگان دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور» تهیه شده، ۳۱ استان کشور در ۱۰ منطقه پژوهشی دسته‌ بندی شده ‌اند که بالاترین نرخ بیکاری فارغ ‌التحصیلان دانشگاهی مربوط به منطقه دو یعنی استانهای شمالی شامل گیلان، مازندران و گلستان است. در این ۳ استان میانگین نرخ بیکاری فارغ‌ التحصیلان دانشگاهی حدود ۶۶ درصد است. در رتبه دوم، استانهای منطقه ۶ یعنی یزد، اصفهان و چهارمحال‌ و بختیاری قرار دارند که نرخ بیکاری فارغ ‌التحصیلان دانشگاهی این استانها بیش از ۵۶ درصد است. در رتبه سوم، استانهای منطقه ۳ یعنی اردبیل، آذربایجان ‌شرقی، آذربایجان‌ غربی و زنجان قرار دارند که نرخ بیکاری فارغ‌ التحصیلان دانشگاهی استانهای مذکور نیز حدود ۵۱.۸ درصد است؛ اما کمترین نرخ بیکاری فارغ ‌التحصیلان دانشگاهی مربوط به منطقه یک یعنی ۲ استان البرز و تهران می ‌شود که نرخ بیکاری آنها در سال گذشته حدود ۳۹ درصد بوده است. پس از این دو استان، استانهای واقع در منطقه ۹ پژوهشی کشور یعنی خراسان ‌شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سمنان است که کمترین نرخ بیکاری فارغ ‌التحصیلان دانشگاهی را دارند که این میزان در سال گذشته حدود ۴۰ درصد بوده است.

 

علی یونسی و امیرحسین مرادی به «افساد فی الأرض» متهم شدند

مصطفی نیلی، وکیل علی یونسی، روز یکشنبه ۲۲ فروردین گفت؛ موکلش به همراه امیرحسین مرادی به «افساد فی ‌الارض» متهم شده‌ و هنوز هیچ جلسه محاکمه‌ ای برای این دو دانشجوی زندانی برگزار نشده است.

این دو دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف فروردین سال پیش بازداشت شدند و در این مدت در سلول انفرادی یا در بند ۲۰۹ اوین محبوس بوده ‌اند.

مصطفی نیلی گفت؛ پرونده این دو نفر پیش از عید به شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران ارجاع شد و جلسه رسیدگی برای روز یکشنبه ۲۲ فروردین تعیین گردید و ابلاغ شد اما با این حال، دادگاه تشکیل نشد.

او با اشاره به اینکه این دو زندانی به «افساد فی الارض» متهم شده‌اند گفت؛ ملازمه قانونی چنین اتهامی تشکیل جلسه، با تعدد قاضی و تشریفات قانونی دیگر دارد و رعایت اصول شکلی و تشریفاتی امری غیرقابل عدول است اما «متاسفانه از ابتدا در این پرونده با مسائل عجیب و نامتعارفی مواجه شده‌ایم.

نیلی از انتقال این دو زندانی به جلسه ‌ای با حضور شماری از تشکلهای دانشجویی دانشگاه شریف و حضور بازجو و نماینده دادستان در آن جلسه به عنوان یکی از این موارد عجیب یاد کرد و گفت چنین اقدامی «با هیچ عیار قانونی، اخلاقی و شرعی قابل سنجه نیست».

تاکنون به وکلای این دو زندانی اجازه ملاقات یا حتی مکالمه تلفنی با موکلان شان داده نشده است.

در رویدادی دیگر، روز پنجشنبه ۲۶ فروردین، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف هم ‌زمان با سالگرد بازداشت علی یونسی و امیرحسین مرادی، با ارسال نامه ‌ای سرگشاده به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه از او خواست تا ترتیب آزادی این دو دانشجو را دستکم تا برگزاری دادگاه بدهد.

این نامه با یادآوری «عدم استقلال قضات» در کشور و «سابقه بی ‌توجهی به دفاعیات متهمان»، پرونده علی یونسی و امیرحسین مرادی و تحت فشار قرار گرفتن آنها برای اعترافات اجباری را با پرونده مازیار ابراهیمی، زندانی سیاسی پیشین در ایران مقایسه کرده است. در این نامه آمده است: «با توجه به تجربه دهها پرونده کیفری منجر به اقاریر کاذب از جمله در پرونده‌ های امنیتی که یکی از معروف ‌ترین آنها در زمان اخیر، پرونده تکان ‌دهنده مازیار ابراهیمی و چندین متهم دیگر همان پرونده است، برای ما دانشجویان، پرونده این دو تن نیز یادآور گذشته بعضاً تیره ‌ای است که همراه با پایمال‌کردن حداقل حقوق انسانی افراد اقاریر کاذب و القایی از متهمان اخذ می‌شود

 

تبلیغ جهل و خرافات ۸۰۰ طلبه در گروههای مجازی مرتبط با دانشجویان

روز شنبه ۲۸ فروردین، حجت الاسلام علی تقوی، معاون فرهنگی سیاسی نهاد ولی فقیه در دانشگاهها از فعالیت تبلیغی ۴۰۰ تا ۸۰۰ مبلغ در دو هزار کانال و گروه‌ مجازی مرتبط با دانشجویان و دانشگاهها خبر داد. وی ادامه داد: همه ساله در ماه مبارک رمضان تعدادی از مبلغان به دانشگاهها اعزام می ‌شدند که متأسفانه از سال گذشته به دلیل ویروس کرونا و عدم حضور دانشجویان این مبلغان از حضور فیزیکی در دانشگاهها معذور بودند.

مبلغان روزانه بین ۴ تا ۱۰ ساعت با تشکیل گروههای مجازی در فضاهای دانشگاهی فعالیتهای تبلیغی انجام می‌ دهند.

 

تجمع چند روزه کارکنان، اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه صنعتی بیرجند

روز دوشنبه ۱۶ فروردین برای سومین روز متوالی، جمعی از  کارکنان، اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه صنعتی بیرجند برای اعتراض به ادغام این دانشگاه در دانشگاه بیرجند در محوطه این واحد آموزش عالی در مرکز استان خراسان جنوبی اجتماع کردند.

پیش از این، گزارشی با عنوان ماجرای ادغام دانشگاه صنعتی بیرجند به کجا رسید؟ در منتشر شد، گزارشی که حکایت از اعتراض کارکنان، کارمندان و اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی بیرجند پیرو بد قولیهای وزارت علوم داشت.

اعتراض این گروه از دانشگاهیان همچنان ادامه دارد و کلاسهای درس تعطیل است و با حضور در مسجد دانشگاه منتظر پاسخ هستند و حال دانشجویان و کارکنان دانشگاه صنعتی بیرجند نسبت به اجرای طرح الحاق این دانشگاه به دانشگاه بیرجند اعتراض دارند و از وزارت علوم درخواست دارند تا از اجرای این طرح کارشناسی نشده دست برداشته و تنها دانشگاه صنعتی شرق کشور را به حاشیه نبرند.

دانشگاه صنعتی بیرجند در سال ۸۶ تاسیس شد و اکنون ۷۰ عضو هیات علمی از دانش آموختگان برتر دارد و بیش از 2 هزار دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند و حال وزارت علوم با طرحی عجولانه می‌خواهد دانشگاهی با این عظمت و ظرفیت را به حاشیه ببرد.

روزهای سه شنبه و چهارشنبه ۱۷ و ۱۸ فروردین کارکنان، اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه صنعتی بیرجند با تشکیل زنجیره انسانی و برپایی تجمع در این واحد آموزش عالی به اعتراض خود ادامه خواهند داد.

تجمع فارغ التحصیلان بیکار رشته حقوق در تهران

روز چهارشنبه ۱۸ فروردین، تعدادی از فارغ ‌التحصیلان بیکار رشته حقوق، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان، مقابل ساختمان مجلس، تجمع اعتراضی برپا کردند.

فارغ ‌التحصیلان معترض، خواستار رسیدگی نمایندگان مجلس به موضوع رفع انحصار از وکالت، سردفتری و کارشناسی شدند.

 تجمع اعتراضی دانشجویان دندانپزشکی شیراز

شنبه ۲۱ فروردین، دانشجویان دندانپزشکی شیراز در اعتراض به بی ‌توجهی مسئولان و عدم اقدام مؤثر در انجام واکسیناسیون دانشجویان تجمع کردند. در پلاکارد دانشجویان نوشته شده بود: چه کسی اولویتها را مشخص می‌کند/ تاواکسن نگیریم آروم نمی‌ گیریم/ چه کسی مسئول است؟

 

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: آنا، امتداد، فارس، ایسنا، جوان، مهر، هرانا، تسنیم، خبرنامه دانشجویان ایران، رادیو زمانه)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۷، چهارشنبه اول اردیبهشت ۱۴۰۰ – ۲۱ آوریل ۲۰۲۱

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول