کارورزان سلامت  (اردیبهشت ۱۴۰۰)

 

روز جهانی پرستار و نابودی نظام پرستاری در ایران

۱۲مه (۲۲ اردیبهشت) به مناسبت تولد فلورانس نایتینگل روز پرستار نامگذاری شده است. امسال در این روز پرستاران در بسیاری از کشورها مورد تشویق و ارج گذاری قرار گرفتند. در ایران فقط در استان مرکزی ۷۹ پرستار در پیک چهارم به کووید۱۹ مبتلا شدند و جایگاه واقعی پرستاران آن ‌چنان‌که شایسته آنهاست به ‌ویژه در مورد وضعیت استخدامی دیده نشده.

زارعیان، رئیس هیأت ‌مدیره نظام پرستاری تهران گفت: استخدام در تمام دنیا امنیت شغلی ایجاد می ‌کنه این در تمام دنیا مرسوم و متداول است مثل خیلی از مشاغل دنیا که مرسوم و حاکمیتی محسوب می‌ شوند و این ‌طور نیست که با آنها قرارداد ببندند و یا موقتاً به ‌کارگیری کنند.

در حال حاضر جامعه پرستاری ایران نزدیک به ۲۵۰ هزار عضو دارد. ۱۶۰ دانشکده پرستاری نیز در کشور وجود دارند که از سطح کار‌شناسی تا دکترا دانشجو تربیت می‌کنند، اما به دلایل متعدد از تشکیلات منسجم برای نظارت و رسیدگی به امور تخصصی پرستاران برخوردار نیستند. وضعیت پرداخت دستمزد‌ها به پرستاران به ویژه در بخش خصوصی روز به روز بد‌تر می‌شود و این در حالی است که ساعتهای کار پرستاران بخش خصوصی به دلیل پاندمی کوید-۱۹ افزایش یافته است.

از ۲۵۰ هزار نفر عضو جامعه پرستاری ایران که ۳۵ درصد آنها با قرارداد‌های موقت پیمانی کار می‌ کنند، همگی در موقعیت نابرابری مزدی و امتیازی قرار دارند. آنها که با قراردادهای پیمانی کار می‌ کنند بیشتر مورد تبعیض قرار می ‌گیرند.

کمبود پرستار در دوران کرونا موجب شد که کادر فعلی پرستاری کمبود نیرو را با ساعات کاری بیشتر جبران کنند.

دبیرکل خانه پرستار، محمد شریفی مقدم گفت؛ با وجود کمبود ۱۵۰ هزار پرستار، دولت فارغ‌ التحصیلان پرستاری را چه به شکل رسمی و چه به شکل پیمانی استخدام نمی‌ کند.

 

هزاران پرستار در کشور واکسینه نشده ‌اند

نایب رئیس شورای عالی نظام پرستاری اعلام کرد: پرستاران در خط مقدم مبارزه با کرونا بوده و بیشترین حضور بر بالین بیماران را داشته‌ اند و از این نظر آسیب پذیرترین گروه جامعه هستند، با این حال همچنان هزاران پرستار در کشور موفق نشده ‌اند در قبال بیماری کرونا واکسینه شوند.

کوروش نادری با بیان اینکه از ابتدای شیوع ویروس کرونا ۱۳۰ پرستار جان خود را از دست داده ‌اند، افزود: در طی این مدت در بحث حفاظت فردی، کمبود نیروی پرستاری، جلوگیری از حضور پرستاران بیمار و باردار در محل کار، شیوه پرداختها و حل مشکلات معیشتی، استخدام بر اساس امتیاز کرونا و همچنین در خصوص پیگیری امور جانباختگان مدافع سلامت، این قشر شاهد وجود مشکلات و ضعف فراوان بوده‌ است.

طبق اخبار منتشر شده در رسانه های رژیم بیش از ۸۰ هزار پرستار در ایران طی ۱۴ماه گذشته به کرونا مبتلا شده اند.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری اعلام کرد که در تهران هنوز بیش از پنج هزار پرستار واکسن نگرفته ‌اند. وی با اشاره به اهمیت فعالیت پرستاران در مبارزه با کرونا گفت: اگر مراقبتهای پرستاران نبود، بحران کرونا به مراتب بیش آنچه امروز هست در ایران کشته می‌داد، زیرا کرونا درمان و داروی مشخصی ندارد و فقط مراقبت و مراقبت است که جان بیماران را نجات می ‌دهد.

چند ماه پس از گسترش زدن واکسن در جهان، روز چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت، سازمان نظام پرستاری در اطلاعیه ‌ای از پرستارانی که در تهران تاکنون موفق به تزریق واکسن کرونا نشده‌ اند، دعوت کرد با ثبت نام در سایت سازمان نظام پرستاری برای دریافت واکسن اقدام کنند.

 

هشتگ من یک رزیدنتم

در پی خودکشی چند رزیدنت در بیمارستانهای ایران، گروهی از پزشکان و رزیدنتها در شبکه‌ های اجتماعی با هشتگ «من یک رزیدنتم» و «از رزیدنتی بگو» در مورد شرایط کاری این گروه از پزشکان اطلاع ‌رسانی کردند.

رزیدنتها یا دستیاران، پزشکانی هستند که بعد از هفت سال آموزش عمومی و قبولی در آزمون دستیاری، برای تبدیل شدن به پزشک متخصص ضمن کار در بیمارستانها آموزش می ‌بینند.

شکایت از شیفتهای کاری طولانی، حقوق اندک و نبود بیمه، در کنار محیط کاری پر استرس و برخوردهای تحقیرآمیز، محور اصلی تجربه‌ های مطرح شده است.

بنا بر اعلام برخی از مسئولان و رسانه‌ ها، سه دستیار پزشکی (رزیدنت) در بیمارستان خودکشی کرده‌ اند که دانش ‌آموخته دانشگاه علوم پزشکی بودند.

حسین کرمانپور، مدیر روابط عمومی سازمان نظام پزشکی در ارتباط با این خودکشیها گفت: «هنوز اطلاعات دقیقی تکمیل نشده و تحقیقات در خصوص این مرگها در دست بررسی است .احتمالا تا ظهر روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت نتیجه نهایی اعلام خواهد شد.»‌

 

حرکتهای اعتراضی پرستاران

 

تجمع داروسازان و دانشجویان داروسازی تبریز

روز چهار شنبه اول اردیبهشت، جمعی از داروسازان و دانشجویان داروسازی تبریز برای اعتراض به پایمالی حقوق شان و بی توجهی انجمن داروخانه داران دست به تجمع مقابل ساختمان معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز زدند.

تجمع کنندگان پلاکاردی در دست داشتند که بر روی آن نوشته شده بود: «برای نجات حرفه داروسازی و بهبود وضعیت سلامت کشور، خواستار تغییر کلی ساختار و اساسنامه انجمن داروسازان ایران هستیم.»

 

تجمع پزشکان کرمانشاه و شیراز

روز شنبه ۴ اردبیهشت، تعدادی از  پزشکان عمومی  و رزیدنتها در اعتراض به مشکلات صنفی که با گذشت زمان ایجاد شده است مقابل ساختمان شماره ۲ علوم پزشکی کرمانشاه تجمع کردند. در همین روز پزشگان شیراز و سنندج برای اعتراض به پایمال شدن حقوق خود مقابل دانشگاه علوم پزشکی شهر خود تجمع کردند.

 

تجمع پرستاران در تهران

روز یکشنبه ۵ اردیبهشت گروهی از پرستاران مقابل ساختمان قوه قضائیه رژیم در تهران دست تجمع زدند.

پرستاران به عدم اجرای قانون تعرفه گذاری پرستاری و عدم اجرای مفاد قانون مشمولیت پرستاران به عنوان مشاغل سخت و زیان آور اعتراض کردند.

پرستاران شعار می‌دادند: قانون سختی کار حق مسلم ماست/ پرستار داد بزن، حقتو فریاد بزن.

محمد شریفی ‌مقدم درباره خواست پرستاران گفت: اگرچه پرستاری جزو مشاغل سخت و زیان‌ آور محسوب می ‌شود اما شرایط بازنشستگی پرستاران با یکدیگر متفاوت است. بر اساس مصوبه قانونی مشاغل سخت و زیان ‌آور در سال ۶۸، شغل پرستاری مشمول این قانون شد. بنابراین پرستاران می ‌توانند با ۲۵ سال سابقه خدمت، از ۵ سال بخشودگی شغلی استفاده کنند و با ۳۰ روز حقوق، بازنشسته شوند. اگرچه این یک مصوبه قانونی است اما دستگاههای مربوطه با بازنشستگی با سابقه ۲۵ سال پرستاران مخالف هستند و تعداد محدودی از مزایای سختی کار استفاده می ‌کنند

 

تجمع اعتراضی پرستاران و کادر درمان بابل

روز پنجشنبه ۹ اردیبهشت، شماری از پرستاران و کادر درمان بیمارستان روحانی شهرستان بابل واقع استان مازندران در این شهر تجمع کردند.

این تجمع در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات معوقه و کاهش شدید کارانه ‌ها صورت گرفت.

 

تجمع داروسازان در تهران، یزد و زنجان

روز یکشنبه ۱۹ اردیبهشت، داروسازان تهران مقابل وزارت بهداشت، در یزد مقابل معاونت غذا و دارو و در زنجان مقابل دانشکده علوم پزشکی این شهر در تجمعاتی اعتراضی خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند.

داروسازان به، افزایش امتیاز تاسیس داروخانه، انحصار و بیکاری هزاران داروساز، حقوق ناعادلانه، بازرسیهای ضعیف معاونت غذا و دارو، ورود پراتیکها به داروخانه داری و به ارث رسیدن داروخانه ها، اعتراض دارند.

معترضان در پلاکاردها و بنرهای خود نوشته بودند: ‌«سوء مدیریت سازمان غذا و دارو در بازرسی داروخانه ها و عدم حضور مسئول فنی در داروخانه، عامل اصلی به خطر افتادن جان مردم است»/ «به اقدامات انجمن دارو سازان، به وضع حق و حقوق دارو سازان، به حذف کارانه داروسازان، به انحصار و  قوانین تأسیسی داروخانه، به انحصار دارو ها برای داروخانه های منتخب شدیداً معترضیم»

 

تجمع بازنشستگان بهداشت و درمان در تهران، اصفهان، رشت، کرمانشاه و مشهد

روز سه شنبه ۲۱ اردیبهشت، جمعی از بازنشستگان وزارت بهداشت و درمان در تهران مقابل سازمان برنامه و بودجه و چند شهر دیگر از جمله اصفهان، رشت، کرمانشاه و مشهد مقابل مراکز برنامه و بودجه این شهرها تجمع اعتراضی برگزار کردند.

اعتراض بازنشستگان به اجرای ناقص همسان سازی و عدم اعمال فوق العاده ویژه، حق جدب، سختی شرایط محیط کار و حق اشعه است. باوجود اینکه از این آیتمها کسورات بازنشستگی کسر گردیده است اما در احکام متناسب سازی آنها اعمال نشده است.

حمزه فتحی، یکی از بازنشستگان بهداشت و درمان در اصفهان گفت: بازنشستگان بهداشت و درمان در سراسر کشور مقابل سازمان برنامه و بودجه استانها تجمع کردند و پیگیر خواسته های خود شدند، چرا که تاکنون با وجود پیگیریهای زیاد هیچ نتیجه ای نگرفته ایم و نگرانیم بعد از انتخابات دیگر کسی به خواسته های ما توجه نکند.

 

تجمع پرسنل بیمارستان نظام مافی شوش

روز سه شنبه ۲۱ اردیبهشت، جمعی از پرسنل بیمارستان نظام مافی شوش در مقابل اطاق رئیس این بیمارستان تجمع کردند.

تجمع این شهروندان به دلیل عدم پرداخت حقوق صورت گرفته است.

 

تجمع داروسازان  استان خراسان جنوبی

روز چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت، جمعی از داروسازان استان خراسان جنوبی برای اعتراض به عدم افزایش حقوق مقابل ساختمان معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند تجمع کردند.

یکی از حاضران در تجمع گفت: انجمن دارو سازان ایران هر ساله مبلغی را به عنوان اضافه حقوق برای سال جدید تعیین و به صورت پیشنهادی تصویب و پرداخت می ‌کند.

او با اشاره به اینکه امسال نیز مبلغی به عنوان اضافه حقوق در استانهای دیگر تصویب شده است، اضافه کرد: متأسفانه نمایندگان انجمن داروسازان بیرجند مبلغ کمتری را پیشنهاد داده اند که اعتراض داروسازان استان را به دنبال داشته است.

وی افزود: حق و حقوق داروسازان همیشه از سوی انجمن داروخانه‌ داران مورد کم لطفی واقع می ‌شود که از مسئولان دانشگاه علوم پزشکی انتظار داریم به این مشکل رسیدگی کنند.

 

تجمع پرسنل بیمارستان خمینی کرج

روز شنبه ۲۵ اردیبهشت‌، جمعی از پرسنل بیمارستان خمینی مقابل ساختمان سازمان همیاری شهرداریها در کرج تجمع اعتراضی برپا کردند.

شهروندان معترض با سردادن شعارهایی از قبیل “رئیس بی کفایت، نمی خوایم نمی خوایم” خواستار رسیدگی به مطالباتشان شدند.

 

تجمع داوطلبان آزمون استخدامی پیمانی وزارت بهداشت

روز سه شنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۰، گروهی از داوطلبان آزمون استخدامی پیمانی وزارت بهداشت در مقابل دیوان عدالت اداری دست به تجمع زدند.

تجمع این شهروندان در اعتراض به امتیاز کرونا در این آزمون صورت گرفته است.

 

(منابع مورد استفاده در تدوین این مجموعه: تلگرام اتحاد، ایلنا، رادیو زمانه، تلگرام گروه اتحاد بازنشستگان، هرانا، گوناز تی وی، ایسنا، خبرنگاران جوان، ستاره صبح، کرج رسا)

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۸، شنبه اول خرداد ۱۴۰۰ – ۲۲ مه ۲۰۲۱

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول