زنان در مسیر رهایی (تیر۱۴۰۰)

اسد طاهری

 

انتصاب یک زن عرب به عنوان نایب رییس کنست برای اولین بار

وزارت خارجه  اسراییل اعلام کرد، برای نخستین بار، یک زن عرب، سمت نایب رئیس پارلمان این رژیم را برعهده می ‌گیرد. "غیداء ریناوی زعبی"، یکی از اعضای کنست، اولین زن عرب است که سمت معاون رییس پارلمان اسراییل را برعهده می‌ گیرد.

به گفته این وزارتخانه، غیداء، در شهر "الناصره"، بزرگترین شهر عرب نشین اراضی اشغالی، متولد شده است.

 

زنان بیشترین شرکت‌ کنندگان کنکور سراسری ایران

روز چهارشنبه ٩ تیر ماه کنکور سراسری ١۴٠٠ آغاز می ‌شود، اطلاعات آماری توزیع کارت ورود به جلسه‌ آزمون نشاندهنده‌ آن است که زنان بیشترین شرکت ‌کنندگان این آزمون هستند.

بر این اساس، ٨٢٨ هزار و ۵۵۲ نفر از شرکت کنندگان در کنکور زنان و ۵۳۹ هزار و ۳۷۹ نفر نیز مردان هستند. این آزمون در ۴۱۴ شهرستان و ٣ هزار و ۵۵٢ حوزه امتحانی برگزار می‌ شود.

بیشترین داوطلبان زن در رشته‌ علوم تجربی امتحان خواهند داد که تعداد آنها به ۵۵۴ هزار و ۸۶۰ نفر می رسد.

زنان در حالی بیشترین شرکت کنندگان کنکور سراسری را تشکیل می‌ دهند که تبعیض جنسیتی در مدارس و مشاغل مختلف همچنان ادامه دارد و بیشترین آمار بیکاری را نیز به خود اختصاص داده اند.

 

آمار همسر آزاری در استان لرستان نسبت به نرم جامعه بالاتر است

حمیدرضا نظیفی، مدیرکل پزشکی قانونی استان لرستان، در نشست خبری آمار ثبت شده در پزشکی قانونی این استان در سال ١٣٩٩ را اعلام کرد. براساس این آمار نسبت به سال ٩٨ همسر آزاری در این استان افزایش یافته است.

وی اظهار داشت: "به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت نسبت به نرم جامعه، آمار همسر آزاری در استان نسبت به نرم جامعه بالاتر است. نرم جامعه به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر، ۹۵ نفر بوده اما این عدد در لرستان ۹۸ نفر است، این در حالی است که همه‌ موارد همسر آزاری به ما ارجاع داده نمی ‌شود و خانواده ها و ریش سفیدان این موضوع را حل می‌ کنند."

مدیر کل پزشکی قانونی همچنین از افزایش کودک‌ آزاری در این استان خبر داد و گفت: "در سال ۹۸ تعداد پرونده ‌های کودک ‌آزاری در استان ۳۱ مورد بوده که این عدد در سال ۹۹، به ۴۰ نفر رسیده."

 

یک زن برنده‌ جایزه‌ کتاب ''اورنج آفریقا'' شد

هیئت داوران جایزه‌ کتاب "اورنج آفریقا"، "لوبنا سراج"، نویسنده‌ اهل مراکش، را به ‌عنوان برنده‌ سومین دوره‌ این جایزه معرفی کردند.

لوبنا سراج، ویراستار، ستون‌ نویس روزنامه و نیز وبلاگ‌ نویس اهل مراکش است. وی به دلیل نگاشتن اولین رمانش به نام ''به شرط آنکه خلقش خوب باشد'' برنده این جایزه شد. او در این رمان به موضوع  خشونت‌ خانگی و آزادی زنان پرداخته است.

رییس هیات داوران درباره‌ این اثر گفت: ''نویسنده از طریق روایت زندگی دو شخصیت، ما را به سفری در گذشته می‌ برد و مسائل پنهان شده ای را در جامعه‌ خود و همه‌ جوامعی که زنان هنوز مورد خشونت خانگی قرار می ‌گیرند، آشکار می ‌کند.''

جایزه‌ کتاب "اورنج‌ آفریقا" از سوی بنیاد خیریه‌ "اورنج" بنیانگذاری شده و هدف آن حمایت از استعداد‌های ادبی و موسسات انتشاراتی آنها است. این جایزه به اثر داستانی تعلق می گیرد که  به زبان فرانسه نوشته شده و از سوی یک انتشارات آفریقایی منتشر شده باشد.

 

مدل یمنی در زندان حوثیها دست به خودکشی زد

وکیل "انتصار الحمادی"، مدل بازداشت شده یمنی، می‌ گوید که موکلش در زندان اقدام به خودکشی کرده است.

این مدل ۱۹ ساله در تاریخ ۲۰ فوریه هنگام رفتن به عکسبرداری ربوده شد. حوثیها او را متهم به "روسپی ‌گری" و "حمل مواد مخدر" کرده اند، اما وکیل خانم الحمادی همه این موارد را تکذیب می کند و معتقد است که شغل موکلش دلیل اصلی بازداشتش است.

حوثیها، بنیادگرایان تحت حمایت رژیم ایران، که کنترل بیشتر مناطق شمالی یمن از جمله پایتخت را در اختیار دارند، تاکنون در این مورد واکنشی نشان نداده است.

"وسام باسندوه"، فعال و زن برجسته مدافع حقوق بشر یمنی، در واکنش به ربودن خانم الحمادی  گفته بود: "آنچه برای انتصار اتفاق افتاده یک عمل جنایتکارانه است و نشان می دهد که حوثیها برنامه ای منظم برای سرکوب زنان در یمن دارند. آنها با این اقدامات زنان یمن را هدف قرار داده و قصد دارند تا اعتبار و برازندگی زنان یمن را به چالش بکشند. رویکرد این جماعت تروریست، زن ستیزی است."

"مرکز حقوق بشر خلیج فارس" در بیانیه ‌ای گفت: "در ۲۸ ژوئن ۲۰۲۱ انتصار الحمادی، بازیگر و مانکن پس از اقدام به خودکشی از زندانی که در آن بازداشت است، به بیمارستانی منتقل شد."

به گفته این سازمان، مادر این مدل بازداشت شده که او را تا بیمارستان همراهی می ‌کرد، صورت وی را در حالیکه "بر اثر اقدام به حلق ‌آویز کردن کبود شده بود" دیده است.

این سازمان حقوق بشری مستقر در لبنان افزود: "منابع موثق تایید کردند که وی به دلیل تصمیم اداره زندان مرکزی برای انتقالش به بخشی که مخصوص روسپیهاست اقدام به خودکشی کرد."

دیده بان حقوق بشر همچنین تایید کرد که حوثیها وی را مجبور به "امضای سندی کرده و به وی پیشنهاد آزادی در صورت  همکاری و گذاشتن دام جنسی برای دشمنان این گروه و توزیع مواد مخدر بین آنها دادند. به گفته الحمادی، زندانبانان "با وی بدرفتاری کردند".

الحمادی از چهار سال پیش به عنوان مدل کار می‌ کند و در سال ۲۰۲۰ در دو سریال تلویزیونی یمن بازی کرده است. اعضای خانواده‌ او به سازمان حقوق بشر گفتند که وی تنها نان ‌آور خانواده چهار نفره‌ خود است، از جمله پدر نابینا و برادرش که دارای معلولیت جسمی است.

 

قوانین جدید فیفا برای حمایت از زنان در دوران حاملگی

فیفا به منظور حمایت و توسعه‌ فوتبال زنان مقررات جدیدی را متناسب با وضعیت فوتبالیستهای زن در نظر گرفته که به بهبود شرایط حرفه ‌ای آنها در زندگی شخصی و کاری کمک می‌ کند. این قوانین شامل دوران بارداری و زایمان فوتبالیستهای زن می شود و از جمله مرخصی زایمان، پرداخت دستمزد و همینطور اعطای امتیازهای ویژه به تیمها برای ثبت قرارداد بازیکنان جدید خارج از پنجره‌ نقل و انتقالات را در برمی گیرد. قوانین یاد شده از یکم جولای باید به صورت الزامی در تمام کشورهای عضو فیفا اجرا شود.

بخشی از این مقررات حمایتی بدین شرح است:

١-حداقل ۱۴ هفته مرخصی زایمان با دستمزد حداقل دو سوم حقوق اصلی الزامی است

٢- فسخ قرارداد فوتبالیستهای زن از سوی باشگاه به علت بارداری غیرموجه است

٣- ثبت بازیکن جایگزین خارج از پنجره نقل و انتقالات به منظور جایگزینی بازیکنی که از مرخصی زایمان بهره گرفته است

٤- ثبت قرارداد فوتبالیستهای زن بعد از طی دوران مرخصی زایمان خارج از پنجره‌ نقل و انتقالات

این قوانین به فوتبالیستهای زن برای تمرکز بر روی زندگی شخصی و زایمان در دوران ورزشی کمک خواهد کرد. پیش از این در صورت بارداری، حقوق و دستمزد فوتبالیستهای زن از سوی تیمهای شان پرداخت نمی‌ شد و باشگاه به ‌علت غیبت در تمرینات می‌ توانست قرارداد آنها را فسخ کند، اما با قوانینی که از سوی فیفا الزامی شده، اینک زنان از حمایت بیشتری برای بارداری برخوردار هستند.

 

تعصبات سنتی غاصب اراده‌ زنان

خبر قتل یک دختر نجفی به دست پسر عموهایش به دلیل امتناع وی از ازدواج با یکی از آنها و تمایل به ازدواج با مردی خارج از خانواده، خیابانهای عراق و جنبشهای فمینیستی را به لرزه درآورد، اما برخلاف حادثه مشابه در‌ سال گذشته در استان دیوانیه که جزییات آن بر  صفحه ‌های تلویزیون ظاهر شد، این بار جزییات این جنایت مخفی نگه داشته شد.

یک خانواده‌ کامل به دلیل مسائل عشیره‌ ای به دست عموزاده ‌ها از صفحه روزگار پاک شد، این جنایت پس از آن روی داد که  یکی از پسر عموها دختر عموی خود را منع کرد که نباید با کسی غیر از او ازدواج کند، اما او از ازدواج با پسرعمویش خودداری کرد و با فرد مورد علاقه خود ازدواج کرد. در واکنش به این اقدام پسر عموها به خانه‌ عموی خود حمله کردند و تعدادی از زنان، از جمله دختر و شوهرش را که تازه ازدواج کرده بودند، به قتل رساندند.

در قوانین عراق ماده‌ ای برای جرم‌ انگاری خصومت قبیله ‌ای به منظور جلوگیری از تشدید حوادث و اقدامات منتهی به قتلهای عشیره ای وجود ندارد. قانون در برخورد با آداب و رسوم قبیله ‌ای سکوت می کند، اما در عوض بندهایی دارد که قانون را مطابق با عرف جامعه تعریف می‌ کند.

"عایشه نبیل"، فعال فمینیست، متذکر می شود که خصومت قبیله ‌ای و مجبور کردن دختر برای پذیرش شخص خاص و توافق برای ازدواج او بدون در نظر گرفتن خواست واقعی‌ اش، یکی از بدترین انواع خشونتهای اخلاقی و روانی علیه زن است که تاثیر آن بیشتر از انواع دیگر خشونتها است.

وی تاکید کرد: "زنان و فعالان حقوق بشر باید به مطالبات خود ادامه دهند. سنتهای قبیله‌ ای که حقوق و کرامت زنان را نقض می‌ کند، باید به عنوان یک اقدام تروریستی در قانون گنجانده شود و  قوانینی که روی زمین مانده، می بایست اجرا شده و تنها بر روی کاغذ باقی نماند."

 

دختر ۱۳ ساله سراوانی حین زایمان جان باخت

یک کودک ۱۳ ساله متاهل در سیستان و بلوچستان هنگام زایمان جان خود را از دست داد.

این دختر ۱۳ ساله که "حدیثه سپاهی"، اهل سراوان، معرفی شده، روز ۴ تیرماه پس از مراجعه به بیمارستان و در حین زایمان جان باخت. درباره دلایل مرگ این کودک، تاکنون گزارش دقیقی منتشر نشده.

حدیثه سپاهی سال گذشته در سن ۱۲ سالگی ازدواج کرده و سه ماه پس از آن باردار شده بود.

به گفته فاطمه فاضلی، مدیرکل بانوان استانداری سیستان و بلوچستان، این استان رتبه سوم کودک ‌همسری در کشور را دارد. خانم فاضلی در حالی این آمار را اعلام کرده است که به گفته او ۳۰ درصد ازدواجها در این استان ثبت نمی ‌شود.

بر اساس شرع اسلام، سن بلوغ دختران، ۹ سال تمام و برای پسران ۱۵ سال تمام است. مقامهای حکومت ایران به طور معمول با ازدواج کودکان دختر بالای ۱۳ سال موافق هستند.

تقی رستم‌ وندی، رییس سازمان اجتماعی کشور، بهمن سال گذشته اعلام کرده بود که در ۹ ماهه اول سال ۹۹، ۲۵ هزار ازدواج در کشور مربوط به افراد ۱۳ و ۱۴ ساله بوده است.

فرشید یزدانی، مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق کودکان پیشتر درباره افزایش آمار کودک‌ همسری به دلیل "تشدید فقر و نابرابری پس از شیوع کرونا" در کشور هشدار داده بود.

 

درخواست مجلس افغانستان از سازمان ملل برای حفاظت از زنان

اطلاعات روز

همزمان با تشدید حملات گروه طالبان و نشر گزارشها در باره بدرفتاری جنگجویان این گروه با زنان در مناطق تحت تصرف‌، مجلس نمایندگان افغانستان از سازمان ملل متحد خواست که از زنان افغان در مقابل تهدیدات طالبان حفاظت کند.

میررحمان رحمانی، رییس مجلس نمایندگان، در نشست عمومی روز (دوشنبه، ۳۱ تیر) گفت:  "تبعیض و برخوردهای غیرانسانی و اسلامی علیه زنان در مناطق تحت تصرف طالبان نگران‌ کننده است."

آقای رحمانی افزون بر سازمان ملل متحد، از کمیسیون حقوق بشر افغانستان، کمیسیون حقوق بشر اروپا و نهادهای حامی حقوق زنان و نهادهای مدنی داخلی و بین المللی خواست که به نگرانیها در مورد بدرفتاری طالبان با زنان رسیدگی کنند و آنان را مورد حمایت قرار دهند.

ساکنان شماری از مناطق که به تازگی به‌ دست طالبان سقوط کرده است، گفته‌ اند طالبان در هنگام ورود به این مناطق محدودیتهایی برای زنان وضع کرده ‌اند.

آنان افزوده ‌اند که جنگجویان این گروه با زنان همانند زمان امارت‌ شان در کابل رفتار و برخورد می‌ کنند. طالبان به زنان اجازه‌ بیرون‌ آمدن از منزل بدون محرم را نداده و همچنین آنان را مجبور به پوشیدن برقع کرده ‌اند.

همچنین محمدفرهاد عظیمی، والی بلخ، نیز چند روز پیش گفته بود که طالبان در این ولایت زنان را در مواردی به‌ دلیل رعایت نکردن اصول این گروه شلاق زده‌ اند.

ذبیح‌ الله مجاهد، از سخنگویان طالبان، اما گفته است که رفتار جنگجویان این گروه با مردم از جمله زنان، مطابق با اصول شریعت است. او افزوده که هیچ محدودیت و شرایطی از سوی طالبان بر مردم وضع نشده است.

گروه طالبان در ماههای اخیر به حملاتش در بخشهایی از کشور شدت بخشیده است. در جریان بیش از دو ماه حدود ۱۰۰ ولسوالی (شهرستان) به‌ دست جنگجویان طالبان سقوط کرده است.

 

 

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۰، آدینه ۱ مرداد ۱۴۰۰- ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۱

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول