فراسوی خبر ... یکشنبه ۹ تیر

 

مهر باطل نشست وین بر مهلت روحانی

زینت میرهاشمی

 مهلت ۶۰ روزه حسن روحانی به اتحادیه اروپا برای جان بخشیدن به توافق برجام، با وجود اضافه کردن چند روز به آن، نه تنها بن بست رژیم را حل نکرد بلکه آن را در تنگنای بیشتر قرار خواهد داد.

مهلت گام اول تهدید روحانی برای نقض بخشی از تعهدات برجامی ۶۰ روزه اعلام شد و البته در این ۶۰ روز هیچ تخطی در عمل صورت نگرفت و حجم اورانیوم غنی شده تا این زمان همچنان در چارچوب برجام است. از آن جایی که مهلت او بی اثر بوده و واکنش کشورهای اروپایی به این گونه مهلت دادنها منفی بوده، روحانی گام دوم را کاهش بیشتر تعهدات برجامی اعلام کرد که باید از ۱۶ تیر ماه آغاز شود. به همین دلیل برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام  قبل از این تاریخ برای رژیم مهم بود. قبل از نشست فوق، نشستی بین کارگزاران رژیم با چین و روسیه برگزار شد تا حکومت بتواند پشتیبانی این دو کشور را پیشاپیش جلب کند. ماجرای این تقلاها هم مثل تهدید آتش زدن برجام است. روحانی به برگزاری این نشست برای مصرف داخلی احتیاج داشت تا تهدید خود را به خاطر عملیاتی شدن اینستکس موفقیت آمیز جلوه دهد.

روز پنجشنبه ۶ تیر، کمسیون مشترک برجام با شرکت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، معاونان وزرای کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین در وین برگزار شد. پایوران کشورهای راه انداز اینستکس قبلا گفته بودند که نمی توانند معجزه کنند و این واقعیت در نشست وین هم نشان داده شد که برای برون رفت رژیم از بن بست برجام معجزه ای صورت نگرفت. خواسته رژیم از این کشورها، فروش نفت و برگشت پول آن است. آنها می خواهند که اروپائیها تحریمهای اعمال شده از طرف ایالات متحده آمریکا را زیر پا بگذارند. کاری که حتا چین و روسیه هم انجام نمی دهند. روسیه که در حال دوشیدن رژیم ایران است حاضر به خرید نفت در برابر کالاهای روسی است. یعنی پول نفت را با کالاهای بنجل روسی پس بدهد. چین هم که جای توتال را بعد از خروج این شرکت گرفته بود، صحنه را ترک کرد.

تقاضای فروش نفت و دریافت پول به علت استقلال شرکتها از دولتها در ابعاد قابل توجه عملی نیست و فقط شرکتهایی وارد این معامله می شوند که هیچ رابطه ای در اقتصاد آمریکا نداشته باشند. دلیل معجزه آسا نبودن اینستکس همین است. 

خروجی نشست وین راهکاری برای «نفت در مقابل پول» نیست. در حقیقت راه اندازی شبکه بانکی است که بتواند پول صادرات رژیم را به خرید دارو و مواردی که زیر تحریم نیست اختصاص دهد. کشورهای شرکت کننده در کمسیون برجام حتا از باز کردن یک شعبه بانک مربوط به این ساز و کار ویژه مالی هم سرباز می زنند.

دو موضوع اصلی یعنی دخالتهای رژیم در منطقه و فعالیت برای دستیابی به سلاح اتمی و فعالیتهای موشکی، مواردی هستند که کشورهای اروپایی در شرایط فعلی با توجه به موضع سخت آمریکا، حاضر به پذیرش آن نیستند. در حالی که این دو مورد کانون تنش در روابط رژیم با کشورهای اروپایی است. بر این منظر، پیامد مهلت تهدید آمیز حسن روجانی و تهدید ظریف بر ناامن شدن مرزها و عدم سرمایه گذاری روی مواد مخدر و.... وضعیت رژیم را بحرانی تر خواهد کرد.

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول