رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "از اینکه کارت نقص داشته باشد نترس، هرگز بی نقص نخواهی بود" (سالوادر دالی (1904- 1089)، نقاش، طراح و مجسمه ساز سورئالیست اسپانیایی)

- "من دوست دارم موهایم را فرم دهم و چهره ام را آرایش کنم، اما حاضر نیستم به خاطر دیکته دیگران رژیم لاغری بگیرم. من موسیقی می سازم که موسیقیدان باشم نه مدل روی جلد مجلات" (ادل، خواننده و ترانه ‌نویس بریتانیایی. برنده جایزه "گلدن گلوب"، جایزه اسکار برای ترانه "اسکای ‌فال" در فیلمی به همین نام و ۱۰ جایزه "گرمی")

 

 

سینما

 

آخرین سینمای فعال بندرعباس هم تعطیل شد

سینما "ستاره" شهر بندرعباس که آخرین سینمای فعال مرکز استان هرمزگان بود، از اواخر هفته گذشته به دلیل بدهی در معرض واگذاری قرار گرفته و تعطیل شده است.

سینما ستاره با 215 صندلی تا هفته گذشته تنها سینمای فعال بندرعباس بود. این درحالی است که با توجه به جمعیت حدود یک میلیون و 400 هزار نفری هرمزگان، بر اساس سرانه استاندارد باید 14هزار صندلی سینما در این استان وجود داشته باشد.

سینما "ستاره جنوب" نیز پس از اکران 11 فیلم و پس از نمایش فیلم "تهران 1500" از خرداد 1392 تاکنون تعطیل شده و هیچ تلاشی برای بازگشایی آن نشده است.

 

توقیف یک فیلم در پی اعتراض ملاها

در پی اعتراض شماری از مراجع تقلید به نمایش فیلم "رستاخیز"، وزارت ارشاد اسلامی ابتدا اکران این فیلم را تعلیق و سپس به کلی ممنوع کرد.

آیت‌ الله علوی گرگانی، یکی از مراجع معترض، گفت: "این فیلم مشتمل بر بعضی اهانتها و هتک حرمتها و انتسابهای نابجا و بازی بعضی از افراد معلوم الحال در نقش بعضی از بزرگان شهدای کربلا موجب هتک حرمت و اهانت خواهد بود و لذا اکران این فیلم به ‌صلاح نیست و چه بسا توابع خوبی نداشته باشد و لذا اکران این فیلم نشود."

"رستاخیز" در سی و دومین جشنواره فیلم فجر به نمایش در آمد و احمدرضا درویش جایزه بهترین کارگردانی را برای این فیلم گرفت. این فیلم مقطع تاریخی مرگ معاویه تا روز عاشورا و کشته شدن امام حسین، امام سوم شیعیان را روایت می‌ کند.

درویش پس از توقیف فیلمش گفت: "ما در انتظار تصمیم مسوولان محترم می ‌نشینیم و هر آنچه که مطابق با شرع و قانون باشد، حتماً پذیرا خواهیم بود و آنچه که تا به امروز از جانب ما صورت پذیرفته با نظر مرجعیت عزیز پیش رفته و با قانون نیز مطابقت داشته است."

 

کتاب

 

استقبال جهانی از دومین کتاب جدید هارپر لی

همانطور که انتظار می‌ رفت، "برو و دیده بانی بگمار"، دومین رمان خانم "هارپر لی"، با استقبال کم‌ نظیری در سراسر جهان روبرو شد. این کتاب در دو میلیون نسخه منتشر و در ۷۰ کشور توزیع شده است. همچنین همزمان ۷ ترجمه از این کتاب منتشر شده است.

هارپر لی "برو و دیده بانی بگمار" را در سالهای میانی دهه ۱۹۵۰ نوشته بود، ولی ویراستارش او را متقاعد کرده بود که بعضی از حوادث داستان را به رمانی مستقل تبدیل کند.

این توصیه به نوشتن "کشتن مرغ مقلد" منجر شد که در سال ۱۹۶۱ جایزه "پولیتزر" ادبی را برای هارپر لی به ارمغان آورد. این کتاب اکنون یکی از بزرگ ترین رمانهای قرن بیستم به شمار می رود و تاکنون ۴۰ میلیون نسخه از آن در سراسر جهان فروخته شده است.

داستان "برو و دیده ‌بانی بگمار" باز هم در شهر خیالی "میکوم" در ایالت "آلاباما" می ‌گذرد و در آن، "اسکات فینچ"، راوی داستان، برای دیدن پدرش، "اتیکاس فینچ"، که وکیل است، از نیویورک به این شهر می ‌رود.

در "کشتن مرغ مقلد"، اسکات روایت می ‌کند که چطور پدرش وکالت مرد سیاه‌ پوستی را به عهده می ‌گیرد که به اتهام تجاوز محاکمه می ‌شود.

عنوان این کتاب "برو و دیده‌ بانی بگمار" برگرفته از آیه‌ ای در کتاب "اشعیا" از عهد باستان است که می گوید: "برو و دیده‌ بانی بگمار تا آنچه‌را می ‌بیند اعلام‌نماید."

 

نشر و کتاب

 

انتشار نامه های ملیتا یزسکا، زن محبوب کافکا

به تازگی چهارده نامه از "ملینا یزنسکا"، یکی از محبوب ‌ترین زنهای زندگی فرانتس کافکا، به دست آمده و در آخرین شماره فصلنامه ادبی "نویه روندشاو" در آلمان منتشر شده است.

انتشار این نامه ‌ها بیش از هفتاد سال پس از مرگ ملینا که در تاریخ ادبیات اسم او با نام کافکا پیوند خورده، بازتاب گسترده ‌ای در رسانه ‌های آلمانی زبان یافت.

ملینا این نامه ‌ها را در فاصله سالهای ۱۹۴۰ تا ۱۹۴۳ از اردوگاه کار اجباری نازیها در "درسدن"، "پراگ" و "راونسبورگ" خطاب به پدر و دخترش نوشته است.

 

انتشار پنجاهمین شماره از ماهنامه‌"خط صلح"

در پرونده‌ ویژه‌ این شماره تحت عنوان "حقوق بشر در فردای مذاکرات" به مسایلی نظیر چگونگی وضعیت حقوق بشر پس از حصول نتایج نهایی مذاکرات جاری بین جمهوری اسلامی ایران و قدرتهای بزرگ جهانی و همچنین لزوم یا عدم لزوم ورود مقوله‌ حقوق بشر به این مذاکرات پرداخته شده است.

در همین رابطه ماهنامه مزبور گفتگوهایی با سیامک قادری، روزنامه‌ نگار، و دکتر مهدی نوربخش، استاد روابط بین ‌الملل، داشته است. همچنین مطالب و یادداشتهایی از رضا علیجانی، محمد محبی، امین قضایی، حسین رئیسی، حسین ترکاشوند نیز در این شماره به چاپ رسیده است. در شماره پیش رو گفتگویی نیز با علی عجمی، سردبیر جدید "خبرگزاری هرانا"، صورت گرفته است.

لینک دانلود مستقیم ماهنامه:

 www.peace-mark.org/wp-content/uploads/2015/06/50.pdf

 

برندگان جایزه ملی کتاب آمریکا معرفی شدند

کتاب خاطرات "آوای جهانی" نوشته "کارلوس سانتانا"، گیتاریست معروف مکزیکی – آمریکایی، موفق به کسب جایزه بهترین اثر از جوایز کتاب سال آمریکا شد.

کارلوس سانتانا که 10 جایزه معتبر "گرمی" را در عرصه موسیقی در کارنامه دارد، برای نگارش خاطرات خود با عنوان "آوای جهانی: داستان من"، موفق به کسب جایزه اصلی سی ‌و ششمین دوره جوایز کتاب سال آمریکا شد.

از دیگر برندگان جوایز کتاب سال آمریکا در سال 2015 و در بخشهای دیگر می‌ توان به "نائومی کلاین"، برنده بخش محیط ‌زیست، "مارلون جیمز"، برنده بخش داستانی و "ان والدمن"، برنده بخش شعر اشاره کرد که با دریافت جایزه‌عمر دستاورد هنری مورد تقدیر قرار خواهند گرفت. مراسم اعطای جوایز سی و ششمین دوره جوایز کتاب سال آمریکا روز 20 اکتبر در نیویورک برگزار می ‌شود.

 

موسیقی

 

دختران رپ‌ خوان افغان از ستم بر زنان می خوانند

تعداد دختران افغان که اعتراض خود به ناهنجاریهای جامعه را در قالب موسیقی "رپ" بیان می‌ کنند، در حال افزایش است.

ترانه "ناقص ‌العقل" از "سوسن فیروز"، از مطرح ترین رپ خوانهای افغان در شبکه‌ های اجتماعی فارسی‌ زبان بسیار به اشتراک گذاشته شده است. او در این ترانه به تبعیض جنسیتی اعتراض می ‌کند. از جمله او در این ترانه می‌ خواند: "زن اگر ناقص ‌العقل است، همسرت ناقص ‌العقل است، خواهرت ناقص ‌العقل است، مادرت ناقص‌ العقل است."

"پارادیس سروری"، از دختران رپ ‌خوان متولد اصفهان است که به همراه نامزد خود داریوش که متولد مشهد است، در قالب موسیقی رپ به تبعیض جنسیتی و نابهنجاریهای جامعه اعتراض می ‌کند. او در یکی از ترانه ‌هایش می ‌خواند: "خواستم بدوم زدند بر کمرم، خواستم فکر کنم زدند بر سرم، چهره ‌ام را سوزاندند به نام اسلام، بینیم بریده شد برای انتقام، اسید پاشیدند بر روی دست و بدنم، فروختند مرا که فقط یک زنم..."

"رامیکا خبیری" نیز در ترانه "ملت افغانستان" می‌ خواند: "همه پریشان، همه گریان، همه ما هستیم گروگان، به دست همسایگان، همه مشکلات، همه این حالات، کردند ما را دور از حیات در خیالات..."

 

ابتکار جشنواره موسیقی در رومانی برای اهدای خون

جشنواره موسیقی "ناگفته" در رومانی با الهام گرفتن از دراکولا، خون ‌آشام معروف، به افرادی که خون اهدا کنند، بلیط مجانی یا با تخفیف ارایه می‌ دهد.

این جشنواره در پایان ماه ژوییه در "ترانسیلوانیا" برگزار می ‌شود و سازماندهندگان آن امیدوارند که این اقدام آنها، مردم را به اهدای خون تشویق کند.

مدیر جشنواره می ‌گوید: "رومانی با کمبود خون در بخش پزشکی مواجه است و یکی از پایین‌ ترین آمار اهدای خون را در کل اروپا دارد. کمتر از دو درصد جمعیت فعال این کشور به طور مرتب خون اهدا می ‌کنند."

 

میراث فرهنگی

 

غارت آثار باستانی و عتیقه عراق و سوریه همچنان ادامه دارد

"میشاییل مولر ـ کارپه"، کارشناس آثار عتیقه در موزه‌ مرکزی شهر "ماینز" - آلمان روز جمعه (۱۰ ژوییه) در یک جلسه‌ بحث و گفتگو با اشاره به این که "بناهای تاریخی در عراق و سوریه در اثر ویرانی شبیه میدان جنگ شده ‌اند" یادآوری کرد که میلیونها اثر عتیقه‌ سرقت ‌شده از موزه‌ ها و آرامگاههای شخصیتهای بزرگ علمی ـ مذهبی سوریه و عراق از این کشورها خارج شده و در بازار سیاه بین ‌المللی خرید و فروش می‌ شود.

او می‌ گوید که گروه تروریستی دولت اسلامی (داعش) با عواید به ‌دست‌ آمده از این معاملات، به جنگ برای گسترش "خلافت اسلامی" خود در این کشورها ادامه می ‌دهد.

داعش اشیای باستانی ربوده شده را از طریق اینترنت و شبکه ‌های اجتماعی مانند "فیس بوک" و "واتس ‌آپ" به خریداران بین ‌المللی عرضه می‌ کند. گفته می ‌شود که این گروه بنیادگرای اسلامی، نهادی با عنوان "مدیریت امور وابسته به باستان شناسی" در سوریه برپا کرده و از این راه آثار نفیس باستانی این کشور را به ترکیه وارد می‌ کند و به دست دلالان می ‌رساند.

 

شعر

 

به یاد نیما

شباهنگام

که قوقولی قوقوهایش،

با هزاران شوق؛

پر می افشانند

بر بام این ایوان

که شب را بر سرش

چادر کشانیدند

با زور چماق و ضربه باطوم؛

می پرسد به آهنگی غمین ما را:

کجای این شب تیره بیاویزم قبای ژنده ی خود را؟

کسی در راه جا مانده است؟

کسی آیا بود بیدار؟

شبی سرد و زمستانی است

یخ بست است آوای گلویش گوئیا در این شب تاریک

و آوای خروسش سخت دلتنگ است:

کسی آیا بود بیدار؟

قوقو قوقو قوقو هایش؛

نشسته بر سر دیوار

از سرما.

و خوابش برده اسبش

در میان راه.

و دستش بی کمک مانده است.

چنان دستی کشد بر دست

چونان که تعبیر سخن هایش همه باطل/

که دستش بی صدا مانده.

قوقولی قوقو قوقو قوقو

کسی آیا شود بیدار؟

 

فتح الله کیاییها

 

 

منبع: نبردخلق 361، پنج شنبه اول مرداد 1394 (23 ژوییه 2015)

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول